[Neerlandia]
Levenskrachtig Nederlands
Het feit, dat uit de middelen van het Visser-Neerlandia Fonds een bedrag is verstrekt aan de Afrikaans-Nederlandse Boekerij en Leeskamer in Kaapstad heeft daar de aandacht opnieuw bepaald bij de grote betekenis van de Nederlandse taal voor Zuid-Afrika.
Zowel in een beschouwing van de kunstredacteur van ‘Die Burger’, dr. W.E.G. Louw, in het nummer van 22 maart als in een hoofdartikel van 26 maart komt dit onderwerp ter sprake. Uit het eerste nemen wij enkele gedeelten, het laatste geheel over. Dr. C. Pama, die sedert lang in Kaapstad woont, is reeds in ‘Die Burger’ van 24 maart ingegaan op het verzoek van dr. Louw, de opinie terzake van anderen te vernemen. Het lijkt ons van belang, dat onze lezers ook zijn opvattingen leren kennen. Wegens de betekenis daarvan plaatsen wij zijn stuk vrijwel onverkort. Met name wat hij zegt over de Nederlandse lauwheid ten opzichte van de eigen taal en cultuur mogen wij hier ter harte nemen. De lezer vergeve ons, dat wij ditmaal eens wat ruimer aandacht aan het Nederlands en zijn plaats in het tegenwoordige Zuid-Afrika gunnen.
Over het Nederlands in Vlaanderen handelen enkele andere artikelen. Daarin gaat het vooral over de wenselijkheid, dat men niet te ‘Vlaams’ moet willen zijn, terwijl men op zeer deugdelijke gronden veelal beter van ‘Nederlands’ kan spreken. De ontwikkeling gaat immers van het regionale, hier en daar dialectische ‘Vlaams’ in de richting van ‘Nederlands’.
Dat deze taalzaken zowel in Zuid-Afrika als in Vlaanderen en Nederland leven bewijst de levenskracht van onze taal, en van de daarmee verwante - uit één stam ontwikkelde - talen. In ons vorige nummer gaven we daarvan een ander bewijs: uitbreiding van het onderwijs in de Nederlandse taal in de Duitse grensgebieden. En in dit nummer vertelt Adriaan van der Veen over de aandacht die onze literatuur in San Francisco ondervindt (zij het in vertaling).
Het Algemeen Nederlands Verbond en zijn organen hebben in dit alles blijk gegeven van hun onverflauwde energie onze taal als voornaamste drager onzer Nederlandse cultuur te handhaven en te verbreiden. Moge dit de lauwen opwekken tot het besef van de grote waarde van onze taal en cultuur in de wereld van heden. En tot medewerking, deze te helpen bevorderen.