stelt zich ten doel de sportbeoefening door gehandicapten te stimuleren.
Deze vier prijzen werden toegekend op advies van commissie II, waarin zitting hebben: de heren prof. dr. J.H.P. Jonxis, voorz., prof. dr. W.K. van Dijk, prof. dr. L. Elaut, H.H. Kraan en prof. dr. F. van Mechelen.
Een prijs op het gebied van cultureel werk werd toegekend aan de Afrikaans-Nederlandse Boekerij en Leeskamer te Kaapstad (Zuid-Afrika). Bij de uitreiking van deze prijs aan de heer P. Korthuys, afgevaardigde in het hoofdbestuur van het A.N.V. voor Kaapstad, memoreerde de heer Koote, dat hij als vrijwillig medewerker bij de toenmalige Boekencommissie te Rotterdam, in vroegere jaren menige kist met boeken, bestemd voor deze Boekerij in Kaapstad, heeft dichtgespijkerd, waarna de heer Korthuys bij wijze van grapje in zijn dankwoord reciproceerde met de mededeling, dat waarschijnlijk wijlen de heer Fred Oudschans Dentz, lid van de afdeling Kaapstad van het A.N.V., die veel voor Nederland in Zuid-Afrika heeft bijgedragen en een goede bekende is van vele A.N.V.'ers, de spijkers uit deze kisten heeft getrokken.
De heer Korthuys legde voorts nog eens de nadruk op de verwantschap van Noord- en Zuid-Nederland met de verre Zuiderverwanten en zei te verwachten, dat door versterking van de contacten in de culturele sfeer ook de andere weer wat beter zullen worden. Hij besloot in het Zuidafrikaans met een woord van goede hoop voor Zuid-Afrika, dat thans een eigen levenskrachtige taal heeft. De Visser-Neerlandiaprijs zal worden aangewend voor de aanschaffing van het nodige nieuw meubilair. Bij de opening van de nieuwe behuizing, eind maart, zal aan deze Boekerij, namens het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken, een schenking worden gegeven van 100 boeken.
Vervolgens werd een prijs uitgereikt aan het Nederlands Kamertoneel te Antwerpen, dat in 1952 werd opgericht en sinds vijf jaren een beroeps-toneelgezelschap geworden is. In dit gezelschap treden ook verschillende Noordnederlandse acteurs op. De N.K.T. zal worden geëngageerd door het ‘Groot-Limburgs-Toneel’, een kortgeleden door de Nederlandse en Belgische provincies Limburg opgerichte Stichting, waardoor deze provincies voor het eerst een beroeps-toneelgezelschap krijgen op volledige basis van integratie. De toegekende prijs werd in ontvangst genomen door de voorzitter van het N.K.T., de heer S. Zucker, die in zijn dankwoord erop wees, dat naar zijn mening de samenstelling, stijl en samenwerking van het gezelschap zich uitermate lenen mee te helpen de eenheid van het cultuurgebied der Nederlanden, zonder landsgrenzen, te bevorderen.
Hierna werd ongeveer twintig minuten gepauzeerd, van welke gelegenheid velen gebruik maakten de warmte in de Rolzaal te ontvluchten en een kijkje te nemen in de koelere grafelijke kelder en in de Ridderzaal. In een apart zaaltje werden de prijswinnaars in de gelegenheid gesteld nader kennis te maken met het A.N.V.-bestuur en leden van de commissies.
Voor en na de pauze werden door enkele leden van het Nederlands Kamertoneel, mej. Fried Zuidweg en de heren Devree en Borremans, enige gespeelde voordrachten ten gehore gegeven; voor de pauze ‘De zwarte keizer’ van Hugo Claus en na de pauze vier kleine stukjes: ‘Siesta’ en ‘Spaanse Copla's’ van Werumeus Buning, ‘Drommedaris’ van C. Buddingh en ‘Comité van aanbeveling’ van Annie G.M. Schmidt.
Vervolgens werd een prijs uitgereikt aan de heer Alberigs, voorzitter van het Comité Tournooi der Maasgouwen te Elsloo (L.), welk Comité het amateurtoneel stimuleert door het organiseren van jaarlijkse toneelwedstrijden, oorspronkelijk in de beide Limburgen, maar sedert 1957 in het gehele Nederlandse taalgebied.
Het Instituut Film en Jeugd te Amsterdam ontving een Visser-Neerlandiaprijs als bijdrage in de kosten voor het opstellen van een publikatie over de betekenis van televisie-programma's voor de jeugd, gepaard gaande met het instellen van een wetenschappelijk kijkersonderzoek. Deze prijs werd in ontvangst genomen door de penningmeester van het Instituut, de heer Bonarius. Aan de Stichting ter Bevordering van Hygiënische gewoonten te Den Haag werd een prijs toegekend als bijdrage in de kosten van het aanschaffen van moderne voorlichtingsapparatuur. Deze werd in ontvangst genomen door mevrouw Prillevitz, directrice van deze Stichting.
Foto Thuring
De heer P. Korthuys, afgev. van Kaapstad, neemt de prijs voor de Afr.-Nederl. Boekerij en Leeskamer in ontvangst.
Een Visser-Neerlandiaprijs voor werkzaamheden op het terrein van de geestelijke weerbaarheid en de bescherming van de jeugd werd uitgereikt aan de heer J. de Maegd uit Brussel voor zijn werk als Stichter en leider van het eerste jeugdatelier voor expressie in België, ‘Windekind’ genaamd, dat de jongeren uit Brussel en omgeving door creatieve bezigheden behoedt voor verveling, onmaatschappelijk gedrag en misdadigheid. De heer De Maegd dankte voor deze geldprijs, die het mogelijk zal maken een keramiekoven en een foto-vergrotingsapparaat aan te schaffen voor zijn jeugdatelier, zodat hij kan doorgaan met zijn systeem van de opvoeding en de ontplooiing van het kind tot een harmonisch volwassen mens.
Als voorzitter van de Vereniging Visserstehuis De Bolle te Oostende nam de heer Opstaele de prijs in ontvangst. Deze Vereniging stelt zich ten doel jonge vissers, die geen ouderlijk huis hebben, een sociaal verantwoord en liefderijk onderdak te bieden.
Als steun ten behoeve van verbeteringen aan het Kinderhuis ‘Zonneheuvel’ te Bosch en Duin (Zeist) ontving de Vereniging Weldadigheidswerk en Jeugdzorg der Adventkerk te Den Haag een Visser-Neerlandiaprijs, die in ontvangst werd genomen door haar vertegenwoordiger, de heer Kappeyne van de Coppello uit Utrecht.
Voor zijn medewerking aan de geestelijke weerbaarheid en bescherming van de jeugd ontving de heer A. IJtsma, hoofd van een protestante school in Chaam, een Visser-Neerlandiaprijs.