Wallonië
Nederlande lessen op de Waalse televisie
Sedert twee jaar is het in Wallonië mogelijk via de televisie een cursus-Nederlands te volgen. Deze cursus wordt elke dinsdag gegeven om 18.25 uur, lezen wij in ‘BAND’ van 11 februari 1966.
Als basis is een familie genomen: een Franssprekend jongetje komt in een Vlaams gezin om Nederlands te leren.
Door kennis te maken met de leden van de familie, meemaken van feestdagen, een karnavalsscène, het doen van boodschappen, werken in de keuken, komen ze met alle facetten van het leven in aanraking, krijgen een flinke woordenkennis en krijgen inzicht in de constructies.
Het komt dus vooral aan op het aanleren van de Nederlandse zinsbouw, zo geheel afwijkend van de Franse.
In het tweede jaar voeren Franstalige jongetjes een Nederlands toneelstuk op, men gaat per televisie naar Antwerpen, naar de dierentuin; dan volgt een reis naar Nederland (ontmoeting met de douane). Er wordt kennisgemaakt met het zakenleven, de haven van Antwerpen, het Rubenshuis wordt bezocht en de dames gaan zelfs naar de kapster.
Talrijke reacties - vaak in het Nederlands opgesteld - kwamen in die beide goed voorbeeld vindt van een filmkursus.
Een professor uit Quebec wil de volledige cursus aankopen, omdat hij die een degelijk voorbeeld vindt van een filmkursus.
Helaas is het nog niet zeker, dat een derde cursus, die zo hoog nodig is, zal kunnen volgen wegens gebrek aan geld.
De suggestie wordt gedaan om deze cursus ook te gebruiken voor Zuid-Vlaanderen en West-Duitsland, waar op vele plaatsen immers Nederlandse lessen worden gegeven.
Jammer is, dat de lessen op zo'n onpractisch uur beginnen, als nl. de meeste personen, die zo graag zouden willen mee zien en luisteren, nog onderweg zijn van hun werk naar huis, of net thuis komen, nog niet in de juiste stemming om naar de t.v. te kijken.
Kan de R.T.B. het uur niet later stellen?