A.B.N. zonder streektaal
In Vlaanderen werden naar aanleiding van de jaarlijkse ABN-week weer de nodige bijeenkomsten gehouden. Op een te Lier onder leiding van de heer R. Merecy gehouden forum over A.B.N. en streektaal kwam o.m. het volgende naar voren:
Bij die gelegenheid toch merkte de heer Penninckx, revisor E.E.G.-kommissie, op. dat het verwerven van een algemene kultuurtaal geen compromis duldt en dat de meerderheid van de Noordnederlandse spraakmakende cultuurgemeente daarbij als norm moet gelden, zonder het Vlaamse taaleigen geheel en al vrij te geven.
Voorsts stelden andere sprekers vast, dat 80 t.h. van de leerboeken op het gebied van de taalvorming minder geschikt of zelfs waardeloos zijn.
Het scherpst uitte zich pater Seeldraeyers S.J., die de vragen stelde: ‘Waarom zouden de betere boeken uit Noord-Nederland in het onderwijs niet gebruikt worden, ook al zijn de belangen van de uitgevers daarmee niet gebaat’ èn ‘Moet het onderwijs niet ophouden met het gebruiken van de werken van Gezelle of een Rodenbach, die op taalgebied noodlottig zijn voor de kinderen?’
Algemeen werd door de deelnemers aan dit forum tot uiting gebracht, dat het gezag van Noord-Nederland terzake dient te worden aanvaard.
Prof. Willem Pee, voorvechter voor ‘Beschaafd Nederlands’, wilde geen enkel compromis aanvaarden. Hij veroordeelde alle Vlaamse kranten en vond dat de uitgevers kundige ‘taalzuiveraars’ als correctoren dienden aan te trekken.
Een Noord-Nederlander, die aan het forum deelnam, waarschuwde er voor niet royalistischer te willen zijn dan le roi: Ook in Nederland is de taal verre van vlekkeloos en naar zijn oordeel hebben Vlaamse schrijvers een grote bijdrage geleverd voor de cultuur.