Gelders dialect als voertaal bij de lessen Nederlands
Als alles volgens plan verloopt, zullen na de grote vakantie de kinderen van de laagste klassen der lagere scholen in Winterswijk (Gelderse Achterhoek) tegen de meester mogen zeggen: ‘Dag meister’. En als iemand het een beetje te bont maakt in de klas komt de meester, streng, van: ‘In den hook’. En krijgen de kinderen een extra-dagje vrij, dan mogen zij, in de klas, in koor roepen: ‘Morgen kriegen w'ij vrie’.
De leerkrachten van de lagere scholen in Winterswijk hebben nl. op een vergadering in ‘De Zwaan’ besloten na de zomervakantie dit jaar op de lagere school met de kinderen het klankvolle dialect van de Gelderse Achterhoek te gaan spreken.
Men verwacht dat dan de aanpassing van de in het dialect opgegroeide kinderen met de Nederlandse taal geleidelijker zal verlopen.
In de hoogste klassen wil men het dialekt gaan cultiveren op literair niveau, om ook een doelbewuste vergelijkingsmogelijkheid te scheppen tussen dialect en goed Nederlands.
Op deze manier krijgt Winterswijk de eerste leergang in het dialect die ons land kent. Het woordenboek van het Winterswijks komt in de loop van de zomer van de pers.
Na lezing van dit bericht uit ‘De Telegraaf’ herinnerden wij ons, dat in 1958 de toenmalige voorzitter van de afdeling Groningen van het A.N.V., de heer T.R.C. Koch, in het Jubileumnummer van ‘Neerlandia’ reeds een pleidooi heeft gehouden voor het dialect.
Hij schreef o.a.:
‘Het moge de Groningse grote boeren misschien vreemd in de oren klinken, maar het is mijn vaste overtuiging, dat men een streektaal in ere dient te houden en dat men verlies en schade lijdt aan zijn ziel, als men zich hooghartig daarvan afwendt. Gevoel en liefde voor eigen streektaal kan heel wel samengaan met het aankweken van een goed verzorgde gemeenschappelijke taal. En deze samengang gedijt tot beider voordeel.’
Ook merkte de heer Koch op, dat in bepaalde gevallen de leerling bij de spelling van een woord (b.v. ei of ij) een stevig houvast heeft aan zijn dialect (ei = aai en ij = ie).
Precies wat de Winterswijkse pedagogen verwachten van het Gelderse dialect bij het onderwijs in de Nederlandse taal.