Publikaties
Boekbesprekingen
Zeeland door de bril van 1873 geschreven door Charles de Coster onder de titel La Zélande, vert. door K.J.A. Janson en uitgegeven door de Wereldbibliotheek (Amsterdam-Antwerpen) in 1965. Prijs ing. f 6,90.
In de zomer van 1872 heeft Charles de Coster een voettocht door Zeeland gemaakt en bezocht achtereenvolgens o.a. Vlissingen, Middelburg, West-Kapelle, Domburg, Veere, Arnemuiden, Goes en Zierikzee. Van deze tocht met zijn vriend, de schilder Adolf Dillens, maakte hij in 1873 een charmant verslag.
Met verbazing zullen sommigen over de toestanden omstreeks 1870 lezen: lijfstraffen op onze vloot, verdiensten (een werkman in Koudekerke verdiende 80 cent per dag), het strenge calvinisme, vrijage en huwelijk, pijprokende jongens, klederdrachten en versierselen bij mannen en vrouwen. Ook heeft hij oog voor architectuur: kerken en stadhuizen, maar hij ziet ook de pothuizen.
Wat de schrijver zegt over het verschil tussen Zeeuwen en Vlamingen is geheel voor zijn rekening (bl. 14). Daarnaast zegt hij dingen, waar we het in deze landen nog mee eens zijn, b.v. op bl. 69:
‘In hun vermogen om kunst voort te brengen demonstreren de volkeren hun intellectueel vermogen. Kunst ontstaat door het samengaan van al wat er leeft aan gevoel, goede smaak en gezond verstand. Ze is een combinatie van wiskunde en poëzie. Men kan geen kunst tot stand brengen naar believen. Wie kunstwerken vernielt, moet in staat zijn ze te herscheppen. En wie dat niet kan moet er afblijven tenzij het onmogelijk is om dat te laten. Vernielen doen spelende kinderen; maken en in stand houden is het werk van 'n man.’
Het boekje is geen reisgids, maar een reisverhaal; het is een merkwaardige getuigenis van het karakter van land en volk omstreeks 1870. De bijzonder fraaie houtsneden, vaak vervaardigd door kunstenaars en die gemaakt werden naar tekeningen ter plaatse door Costers medereiziger Adolf Dillens verluchten het en maken dit boekje tot een juweeltje van vaderlandse cultuurhistorie.
Wij ontvingen:
‘South African Policy and the U.N. Charter’, een rede, die de Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, dr. Hilgard Miller, op 21 december 1964 voor de Verenigde Naties heeft uitgesproken en thans in druk is verschenen.
Verslag van werkzaamheden en bevindingen over het jaar 1964 van de Raad voor de Kunst. Publikatie van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, uitgegeven door de Staatsdrukkerij te 's-Gravenhage - 1965.