[Nummer 10]
Zorg voor het Nederlands
Het artikel van Hans Combecher ‘Nederlands, een bedreigde taal’, verschenen in het juninummer van Neerlandia van dit jaar, heeft de aandacht getrokken, ook buiten A.N.V.-kringen. Het weekblad voor economische voorlichting ‘Tijd’, uitgegeven door het Vlaams Economisch Verbond, heeft het in z'n geheel overgenomen. Vele dagbladen hebben op dit artikel gewezen en gedeelten eruit aangehaald. Het heeft het taalgeweten van een aantal Nederlanders wakker geschud.
Enige lezers van Neerlandia zijn met voorstellen gekomen iets tegen deze bedreiging te doen. Een van hen wijst op de Vlaamse televisie die enige tijd geleden haar rubriek ‘Hier spreekt men Nederlands’ heeft beëindigd. Is het niet mogelijk, vraagt hij, een wekelijks (nog liever dagelijks) taalprogramma te geven, voorafgaand aan of aansluitend op het nieuws van de Nederlandse Televisie Stichting? Weer een ander voelt ervoor hetzelfde ook te doen voor of na de nieuwsberichten door de radio.
Het blijft klachten regenen over het onverzorgd gebruik van onze taal. Deskundigen bij de eindexamens-h.b.s. klagen over de taal die zij dikwijls op de mondelinge eindexamens horen; chefs op kantoren beweren dat jonge mensen geen brief zonder taal- of spellingfouten kunnen schrijven.
Het A.N.V. zal in Nederland blijven strijden voor een goed gebruik van het Nederlands, evenals het Genootschap ‘Onze Taal’ in zijn maandblad Onze Taal en de ‘Vereniging voor beschaafde Omgangstaal’ in haar tweemaandelijks blad Nu nog. Toe te juichen is ook, dat sommige dagbladen en tijdschriften een taalrubriek hebben, waarin het verkeerd gebruik van woorden en uitdrukkingen besproken wordt.
Maar aanmaningen helpen weinig, als de zaak niet bij de wortel wordt aangepakt. Dat houdt, voor Nederland, in, dat er op de lagere en middelbare scholen meer uren uitgetrokken zullen moeten worden voor het onderwijs in de moedertaal, vooral voor stijl en spelling. Bij de onderwijzersopleiding moet de belangrijkheid van onze taal nog veel meer naar voren gebracht worden. Onderwijzers, leraren en hoogleraren moeten eisen dat hun leerlingen en studenten zich in behoorlijk Nederlands uitdrukken, zowel mondeling als schriftelijk. Ouders moeten thuis met hun kinderen beschaafd Nederlands spreken, evenals jeugdleiders in samenkomsten enz.
Journalisten, radio- en televisiesprekers, zangers en allen die in het openbaar optreden, laten zij goed verzorgd Nederlands schrijven en spreken.
Leden van ons Verbond, zijn wij niet in de eerste plaats verplicht bij onszelf en anderen het Nederlands taalgeweten wakker te houden?
Nederlandssprekenden, let op uw taal, zodat deze ‘wel vaart’.