Kroniek
Noord-Zuid
Oranjefeesten in Diest
In 1963 werden in de Kerk van Breda de protocollen ondertekend, die betrekking hadden op de oprichting van de ‘Unie van Oranjesteden’: Breda (Nederland), Diest (België), Dillenburg (Duitsland) en Oranje (Frankrijk).
29 augustus van dit jaar ontving Diest zijn buitenlandse gasten. Voorafgaande aan deze Oranjefeesten organiseerde het stadsbestuur van Diest een tentoonstelling in het stedelijk museum gewijd aan Prins Filips-Willem van Oranje (1554-1618) en zijn tijdgenoot Joannes Berchmans, heilige van Diest (1599-1621), die beiden hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Diest.
De tentoonstelling bevatte schilderijen, gravures, tekeningen, foto's en geschriften. Men zal zich herinneren dat koningin Juliana, die nog altijd de titel draagt van ‘Vrouwe van Diest’, het beschermvrouweschap van de Unie heeft aanvaard.
De Unie heeft vooral tot doel het bestendigen en versterken der historische verbondenheid van de deelnemende steden met het Huis Oranje-Nassau, het instandhouden van duurzame betrekkingen tussen de besturen der vier Oranjesteden, het bevorderen van uitwisseling op elk gebied tussen de inwoners van deze steden teneinde door een beter wederzijds begrip een levend bewustzijn van de Europese verbroedering te ontwikkelen en bij te dragen tot het welslagen der Europese éénwording.
Ter bereiking van dit doel omvat het streven der Unie, in de geest van vriendschap die haar kenmerkt: alle studies, initiatieven, bijeenkomsten en werkzaamheden, strekkende tot hogere waardering van de historische betekenis van de Huizen Nassau en Oranje, tot bevordering van de ekonomische en sociale vooruitgang en tot bevordering van wetenschap, kunst, folklore en toerisme.
Op zondag 29 augustus dan heeft Diest samen met afvaardigingen uit Breda, Oranje en Dillenburg hulde gebracht aan één van de markantste figuren uit het Diest van weleer, nl. prins Filips Willem, wiens stoffelijk overschot rust in de hoofdkerk van Diest.
De burgemeester, de heer Cluckers, begroette in het Nederlands, Frans en Duits de vele gasten o.w. de gouverneur van Brabant, en mevrouw de Neeff, de delegatie van Breda onder leiding van burgemeester Geuljans, van Oranje onder leiding van de adjunkt-burgemeester Alessandrini en van Dillenburg onder leiding van burgemeester Beermann. De vier burgemeesters legden grote bloemenkransen op het graf van de prins, dat een nieuwe steen heeft gekregen.
Na de plechtige bijeenkomst in de kerk begonnen de ‘verbroederingsfeesten’ met een grote optocht, waarin o.a. de jeugdgroepen van Breda een belangrijk aandeel hadden. Muzikale en turnmanifestaties, alsmede parachutendemonstraties, volgden. Een goede ontmoeting tussen vertegenwoordigers van uiteraard verschillende cultuurgemeenschappen welke ongetwijfeld zal nawerken.