Wat Vlamingen van Nederlanders te Brussel verwachten
In de kolom hiernaast biedt het A.N.V. zijn gelukwensen aan n.a.v. de benoeming van een nieuwe Ambassadeur bij de Nederlandse Ambassade te Brussel en de aanstelling van een tweede attaché voor culturele zaken. Er is daarbij de wens uitgesproken dat het contact met culturele instellingen, vooral Vlaamse instellingen, geintensiveerd zou worden. Aan dit contact heeft wel eens wat geschort als ook aan samenwerking tussen Vlamingen en Nederlanders te Brussel op een breder vlak.
Wie er de Vlaamse pers op naleest kan dagelijks de speldeprikjes opvangen aan het adres van Nederlanders, die zich in België - aldus de Vlaming - te weinig taal- en cultuurbewust zouden gedragen.
Is dit verwijt gegrond? Riekt dit niet naar een aftands ‘nationalisme’?
De Nederlanders in België voelen zich als tussen twee fronten. Taalkundige misvatttingen van Franstalige en Brusselse zijde tegenover Vlaanderen breiden zich wel eens uit tot alles wat Nederlands is, spreekt of zich voordoet, ja zelfs al wat met ‘Holland’ verband houdt. Dit kan vervelend zijn, vooral voor Nederlanders die het economisch zowel van Vlamingen als van Walen en Franssprekende Brusselaars moeten hebben. Een aantal van hen heeft hieruit onmiddellijk consequenties getrokken: zij gooien het over de gemakkelijkste boeg en spreken Frans. Een ander deel speelt struisvogeltje; zij binden oogkleppen aan, onthouden zich glimlachend van elk persoonlijk engagement en interesseren zich alleen voor eigen ‘business’.
Maar er staan te Brussel ook voor Nederland grote belangen op het spel. Die belangen zijn niet alleen van economische, maar evenzeer van culturele en taalkundige aard. En wel om twee redenen.
Komt de Nederlandse taal te Brussel nog verder in verdrukking dan dit al het geval is, dan zullen vele Nederlandse staatsburgers, die zich nu reeds en mettertijd nog te Brussel zullen vestigen wanneer deze stad mogelijk eens hoofdstad zal zijn van een Verenigd Europa, daar steeds moeilijker aan hun trekken kunnen komen. D.w.z. dat zij steeds minder gemakkelijk een leefklimaat zullen kunnen opbouwen en een stukje van hun eigen cultuurmilieu scheppen, waaraan mensen die lange jaren buitenlands vertoefden terecht zo'n grote betekenis hechten. Want dit leefklimaat beïnvloedt in niet geringe mate de familiale en professionele situatie. De reden waarom Nederland bewust of onbewust de Europese aspiraties van Brussel zo krachtig steunt, is juist omdat het zo nabij het eigen land gelegen is.
Een tweede reden waarom een algemeen Nederlandse culturele aanwezigheid te Brussel zo belangrijk is houdt verband met het internationaal ontmoetingscentrum op alle gebieden - ook de cultuur - waartoe Brussel geroepen is. Onbekend is onbemind. De wijze waarop