Volksopvoeding, Nederlands-Belgisch tijdschrift, 14e jg. nr 2, maart/april 1965.
Dit nummer bevat een bijdrage over de Stichting Lodewijk de Raet, van mevr. Haegendoren-Cloots, voorts van drs. R. Hajer over ‘De functie van het volksontwikkelingswerk in de welvaartsstaat’. Mej. Waardenburg schrijft over ‘Muzikale vorming’ en dr. Pollmann over ‘Kroniek der vrije tijdsbesteding’ aan de hand van de film: Mensen van morgen. Voorts een uitgebreide rubriek: Boekbesprekingen.
Azelo, tweede jaargang 2, Twentenummer Pasen '64. Tijdschrift van de Fraters Maristen te Azelo (Borne).
In dit artikel is een getrouw verslag opgenomen over de vroegere leermethoden in Vlaanderen, waar het overal Frans was wat de klok sloeg. De schrijver van het artikel, leraar Frans aan de school te Azelo, heeft de kerkelijke veroordeling van het Vlaams nationalisme in 1925 meegemaakt, het ontstaan van de taalwetten, de katholieke studentenactie. Hij studeerde in Roeselare, waar Albrecht Rodenbach dè man was met zijn Blauwvoeters, en waar de docenten even Vlaamsgezind waren als de pupillen, zodat de Guldensporenslag op 11 juli enthousiast werd gevierd.
Meestal moesten de acties echter als ‘catacombenwerk’ worden verricht, omdat men eigenlijk in conflict was met de kerkelijke overheid, die alles verbood.
Door de studie van geschiedenis, kunst, literatuur, volkskunde, politiek ontdekte hij Nederland en leerde hij Vlaanderen zien als een onderdeel van een Nederlandse eenheid.
Vermelden wij nog heel speciaal dat ‘Azelo’ de contacten tussen jonge Vlamingen en Nederlanders wenst te bevorderen door het oprichten van een correspondentieclub met eigen tijdschrift.
Tientallen leerlingen uit Roeselare (West-Vlaanderen) corresponderen reeds met vrienden uit Azelo en omgeving.
Nadere inlichtingen bij de redactie van het tijdschrift.