Tien jaar economische groei in Vlaanderen, brochure uitgegeven door de Economische Raad voor Vlaanderen - 1965.
In 1963 voerde de E.R.V. op grootse wijze het tweede lustrum. Ter herinnering aan het vele goede, dat de E.R.V. gedurende die tien jaren heeft verricht, heeft het Bestuur in een brochure een overzicht doen samenstellen onder de titel ‘Tien jaar Economische Groei.’
De brochure is ingedeeld in zes hoofdstukken: De grote lijnen van de groei; De ontwikkeling van de bevolking en van de arbeidsmarkt; De structuur van de Vlaamse economie; De expansie van de Vlaamse Economie; De groeitakken en Toekomstperspectief.
De brochure gaat uit van de zorgelijke economische toestand in het begin der vijftiger jaren, de tijd van zorgwekkende werkloosheid, enorme mobiliteit onder de Vlaamse arbeiders, onvoldoende industrialisatie en overmaat van arbeiders in de landbouw, die geen emplooi konden vinden in de stadsindustrie, waarbij kwam de nàoorlogse sterke bevolkingsaangroei; voorts een Vlaams loonpeil lager dan elders in België, afremming van de ontwikkeling in de Kempen en algemene vermindering van tewerkstelling door rationalisatie der bestaande bedrijven.
Op deze vaststelling volgt dan de opbloei, welke stap voor stap wordt gevolgd en door sprekende statistieken wordt toegelicht.
Aan het slot, in het zesde hoofdstuk, wordt de verwachting uitgesproken dat de specifiek economische moeilijkheden van het Vlaamse landsgedeelte bij een verder voortgaande economische expansie, waarvoor alle voorwaarden voorhanden zijn, een einde zullen hebben genomen. Deze voorwaarden zijn o.a. de gunstige ligging en de voorhanden arbeidskrachten. Ruimtelijke ordening is voor de toekomst een der voornaamste eisen, die aan de overheid wordt voorgelegd.
Opvoering van het aantal universitair geschoolden is mede niet te vermijden, evenmin als de uitbreiding van de instituten voor technisch onderwijs.