Vlaanderen
Leo van Hoorick overleden
In de nacht van 22 op 23 maart overleed te Brussel de heer F.M.L. van Hoorick. Na de eenparige hulde vanwege alle politieke en filosofische denkrichtingen uit gans Vlaanderen past het dat ook ‘Neerlandia’ de nagedachtenis van deze grote Vlaming eert.
Het is opvallend hoe de heer Van Hoorick er in geslaagd is spijt zijn enorme bedrijvigheid en zijn vele realisaties toch een zeer bescheiden, zakelijk stille werker te blijven. Weinigen hebben, buiten Brussel, ooit kunnen vermoeden welke onvervangbare rol de heer Van Hoorick voor de Nederlandse kultuur in de Belgische hoofdstad gespeeld heeft.
De heer Van Hoorick was een vooraanstaand zakenman - 25 jaar lang zetelde hij bij de rechtbank van koophandel te Brussel, hij was stichter en uitgever van ‘De Bouwkroniek’, het vakblad van het bouwbedrijf in Vlaanderen - maar bij dit alles bleef hij zich diep bewust van het belang en de betekenis van de Vlaamse aanwezigheid in de hoofdstad. In feite ligt de grote betekenis van de heer Van Hoorick inderdaad precies in het feit dat hij als vooraanstaand bedrijfsleider zijn ganse aanzien en gezag heeft gebruikt om de Nederlandse kultuur in Brussel het aanzien te verlenen waarop zij thans kan aanspraak maken. Zo werd hij bestuurslid en, van 1954 tot 1964, zelfs voorzitter van de Vlaamse Club voor Kunsten, Wetenschap en Letteren. In 1950 richtte hij met eigen middelen de ‘Brusselse Post’ op, het belangrijke Brusselse maandblad dat nu reeds aan zijn 175e nummer is. In 1952 stichtte hij, samen met Jozef Clottens, het ‘Brussels tehuis’ in de Van Praetstraat. Hij was lid van de ‘Kultuurraad voor Vlaanderen’ en ondervoorzitter van het ‘Vlaams Comite voor Brussel’.
De heer Van Hoorick was drager van de hoogste Belgische onderscheidingen, hij was Commandeur in de Orde van Oranje Nassau en Officier de l'Ordre de l'Instruction Publique (Frankrijk).
De Nederlandse kultuur heeft aan de heer Van Hoorick zeer veel te danken. Het zal niet gemakkelijk zijn, de leemte te vullen die zijn afsterven te Brussel heeft nagelaten.