Spiegel Vlaamse beweging
Een Hof van Beroep te Antwerpen
In de Belgische pers, o.m. een artikelenreeks in de Gazet van Antwerpen, verschenen gedurende de laatste twee maanden enkele bijdragen, die pleitten voor het installeren van een Hof van Beroep te Antwerpen en een te Charleroi of te Bergen.
Momenteel bestaan in België drie Hoven van Beroep, nl. te Brussel, Luik en Gent. Het merendeel van de zaken-in-beroep wordt natuurlijk te Brussel behandeld, aangezien daar niet alleen de zaken van Brabant, maar ook die van Antwerpen en Henegouwen worden gevoerd. Dit is vooral vervelend en vernederend voor de Nederlandstalige zaken, aangezien van de 89 magistraten in het Hof van Beroep te Brussel er slechts 5 (vijf) zijn met een nederlandstalig diploma. Praktisch gezien heeft dit ook tot gevolg dat de nederlandstalige magistraten overbelast zijn, terwijl hun franstalige collega's, die nooit zetelen in nederlandstalige zaken, heel wat minder werk hebben. Het is ook zo, dat er in Antwerpen heel wat meer strafzaken zijn dan in Henegouwen, wat de toestand nog verergert. Met cijfers gesproken is de situatie daarenboven zo, dat in het Hof van Beroep te Brussel de provincie Antwerpen over 1 raadsheer beschikt voor 85.000 inwoners, en de provincies Brabant en Henegouwen elk over 1 raadsheer voor 70.000 inwoners. Ook in het Beroepshof te Luik valt de verhouding ten nadele van de nederlandssprekenden uit: Limburg heeft 1 raadsheer voor 100.000 onderhorigen, Luik en Luxemburg 1 raadsheer voor 70.000 onderhorigen, Namen 1 raadsheer voor 65.000 onderhorigen. Het Beroepshof van Gent staat er het slechtst voor, nl. 1 raadsheer voor 110.000 inwoners.
Het oprichten van een Hof van Beroep te Antwerpen zou ongetwijfeld heel wat voordelen bieden. Op de eerste plaats zou het een gezonde vorm van decentralisatie zijn t.o.v. Brussel, dat er naar streeft de belangrijke gerechtelijke ‘cliënteel’ van Antwerpen voor zich te behouden. Het zou tevens beletten, dat de advokaten uit Antwerpen zich steeds naar Brussel moeten begeven of zich tot Brusselse pleitbezorgers moeten wenden om hun zaken te behartigen. Daarenboven zouden de Antwerpse advokaten, die thans zo veel mogelijk buiten de Brusselse magistratuur worden gehouden, in hun eigen provincie de kans krijgen een aantal magistratenplaatsen te bezetten, waar ze normaal recht op hebben.
Een Hof van Beroep te Antwerpen zou voor deze stad tevens een versterking betekenen van een hoogstaande bovenlaag van de bevolking. Dit zou het culturele en mondaine profiel van de stad ongetwijfeld ten goede komen. Nu is dikwijls het omgekeerde waar, aangezien heel wat advokaten terwille van hun carrière naar de Brusselse agglomeratie moeten verhuizen, waardoor Vlaanderen nogmaals beroofd wordt van een gedeelte van zijn intellectuele elite.
De Brusselse advokaten verzetten zich natuurlijk met klem tegen de oprichting van nieuwe Hoven van Beroep. Hiervoor voeren zij allerlei schijnargumenten aan. Zij menen dat België aan drie hoven meer dan genoeg heeft. Zij vergeten waarschijnlijk dat Nederland 5 beroepshoven heeft, en Frankrijk 27. Weldra zullen er in Frankrijk 29 zijn, aangezien besloten werd het Hof van Beroep van Parijs in drieën te splitsen, nl. een Hof van Beroep te Parijs zelf en verder een te Versailles en een te Reims.
Men spreekt ook over het prestige van Brussel als hoofdstad, maar jammer genoeg valt de prestigestrijd van Brussel al te dikwijls in het nadeel van Vlaanderen uit. Ook het belang van de Brusselse advokaten wordt voorop gezet. Maar is het wel redelijk dat het ganse land zich moet opofferen terwille van de Brusselaars? En is het belang van de advokaten van Antwerpen, Mechelen, Charleroi, Bergen enz. niet even groot en waardevol? Of zijn alle Belgen dan niet meer gelijk voor de wet?
De Brusselaars stellen voor in Brussel twee Hoven van Beroep op te richten: een franstalig en een nederlandstalig. Maar dit druist in tegen de groeiende drang naar decentralisatie, en dan zou tevens het nadeel blijven bestaan dat de Vlaamse en Waalse advokaten naar Brussel moeten verhuizen om carrière te maken met het reeds bovenvermeld gevolg, dat Vlaanderen en Wallonië beroofd wordt van een interessant gedeelte van hun intellectuele elite.
Het oprichten van twee nieuwe Hoven van Beroep, één te Antwerpen en één te Bergen of Charleroi, blijkt dus wel de meest gezonde en natuurlijke oplossing.
Lic. J. Soenen