Vlaanderen
Emiel Hullebroeck overleden
Vlaanderen heeft een van zijn grootste zangers-componisten verloren. Het Vlaamse volkslied verliest zijn felste verdediger, maar de kunstenaar laat zijn werk achter en dat is niet weinig.
En als de naam van de componist niet meer genoemd wordt, zullen zijn liederen nog worden gezongen van geslacht tot geslacht, schreef Hendrik Diels in ‘De Standaard’.
Emiel Hullebroeck is vrijdagavond 26 maart te Liedekerke overleden. Hij was 87 jaar. Hij werd geboren te Gentbrugge op 20 februari 1878. De componist schreef o.m. volksliederen, koorwerken, cantaten, symfonieën en operetten, waarvan de bekendste zijn: Sepp'l; Het Meisje van Zaventem; Knokkelbeen en Bosmoedertje.
De overledene was stichter van het Gentse A-Capella-koor, dat veel succes oogstte in binnen- en buitenland. Hij was bedrijvig als muziekleraar en inspecteur der rijksmuziekscholen in het Vlaamse landsgedeelte. Als muziekpedagoog gaf hij enkele werken uit ter bevordering van het muziekonderwijs.
Reisherinneringen (‘Insulinde’) en memoires (‘Zang en strijd’) werden door hem geschreven. Hij is eveneens stichter van SABAM (1922), waarvan hij in 1952 erevoorzitter werd.
Het stoffelijk overschot is 1 april bijgezet in het familiegraf te Gentbrugge.
Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag, in 1963, heeft het Algemeen Nederlands Verbond deze grote Vlaamse dichter, die het Verbond een warm hart toedroeg en die o.a. het Verbondslied aan het A.N.V. schonk, gehuldigd in Neerlandia.