Dr. Ryckewaert en het Nederlands onderwijs te Steenvoorde
Dr. Ryckewaert stelde het meest belang in het onderwijs van het Nederlands in Zuid-Vlaanderen. Hij was niet vergeefs de geestgenoot en volgeling van principaal Annicotte (petekind van priester Lemire), die als hoofd van het ateneum te Hazebroek bij het ministerie van nationale opvoeding aanhoudend aandrong opdat de Nederlandse taal en letteren in dit gesticht met toepassing van de besluiten van 17 juli 1926 en 7 augustus 1927 gedoceerd zouden worden - een wens die eindelijk, na zijn dood, gedeeltelijk ingewilligd werd. De burgemeester van Steenvoorde had zijn aandeel in de pogingen van zijn stadgenoten, die voor het inrichten van een vrije Nederlandse kursus in de eigen gemeente ijverden. Dezen konden op zijn daadwerkelijke steun rekenen. Hij nam zelf de gelegenheid graag te baat om zijn taalkennis te verbeteren en was er trots op, dank zij het volgen van deze lessen, een prijs te kunnen behalen.
Bij zijn begrafenis, waar het kruis door de vrijwillige leraar Nederlands, de heer Jozef Tillie, gedragen werd, bracht de heer Derocq, eerste schepen, een ontroerde hulde aan de volksgeliefde burgemeester, ‘die zich er maar op roemde Vlaming te zijn’. Dan mocht de sous-préfet van Duinkerke eraan herinneren hoe koppig hij immer weigerde in het erelegioen en in gelijk welke ‘nationale orde’ ook geridderd te worden...
Dr. Ryckewaert werd aan zijn stad ontnomen een paar weken na het afsterven van zijn vurige aanhanger, de negentigjarige Cesar Gilloots, lid van de kamer van koophandel en nijverheid, de Vlaamsgezinde van de oude garde, het oudste medelid van de Vlaamse Vrienden in Frankrijk.
De geneesheer-burgemeester hield zelf eraan zijn hartelijke instemming te betuigen, als, na de tragische verdwijning van dr. P. Blanckaert, een jonge kollega, dr. Jan Klaas, geestelijke erfgenaam van volksvertegenwoordiger Gabriël Plancke (Lemire's opvolger), de voortzetting van de beweging op zich nam.
Meer dan zijn verklaringen, waren dr. Ryckewaert's leven en daden een sprekende getuigenis in de geest van Lemire, Looten, Blanckaert, ten dienste van Vlaanderen.
L. Hoex.