Bestendige Commissie voor de Nederlandse Congressen
Onlangs is verschenen de publikatie ‘Activiteiten van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen op het gebied van de internationale culturele betrekkingen’, uitgegeven door de Staatsdrukkerij en het Uitgeversbedrijf te 's-Gravenhage. Deze uitgave geeft een verslag over de activiteiten die plaats vonden in het jaar 1963 en waarbij het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen op enigerlei wijze betrokken was. Zoals in de inleiding van de keurig uitgevoerde brochure staat vermeld zal het Ministerie voortaan jaarlijks een overzicht publiceren van hetgeen het heeft verricht ter bevordering van de culturele betrekkingen met andere landen. Daarbij wordt er terecht op gewezen dat ook buiten medewerking en zelfs medeweten van het Ministerie belangrijk werk op het gebied van de internationale culturele betrekkingen tot stand wordt gebracht. Daarom zal men vele contacten en activiteiten welke door particulier initiatief zijn ontplooid op het specifiek voor de lezers van ‘Neerlandia’ belangwekkende gebied der Noord-Zuid integratie niet in het verslag terugvinden. Een aantal evenementen dat van belang is voor het totstandkomen van de culturele integratie ondervond evenwel steun en medewerking van niet alleen het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, maar ook van het Belgische Ministerie van Nationale Opvoeding en Cultuur. Deze steun werd dan veelal verleend in het kader van het Belgisch-Nederlands Cultureel Akkoord. Zo worden verslagen gegeven van de bijeenkomsten van de gemengde commissies ter uitvoering van de culturele verdragen met o.a. België, Duitslanden Frankrijk, waarbij het onderwijs in de Nederlandse taal een grote rol speelt. Er wordt ondermeer melding gemaakt van de toezegging der Franse regering dat op verschillende middelbare scholen facultatieve cursussen Nederlandse taal zullen worden ingevoerd.
Voorts worden Nederlandse weken in het buitenland vermeld, waaronder die te Bentheim in Duitsland waar een krachtig pleidooi is gehouden voor een systematische invoering van onderwijs in de Nederlandse taal in de aan Nederland en België grenzende deelstaten van de Bondsrepubliek.
Uit de vele onderwerpen kunnen nog worden vermeld de vele uitwisselingen, de conferenties volksopvoeding, de Nederlands-Belgische subcommissie voor het volksontwikkelingswerk en het cultureel grensverkeer en de internationale congressen.
Onder dit laatste hoofd is tevens ondergebracht het 36e Nederlands Congres, gehouden te Antwerpen van 1 tot 4 november 1963 en georganiseerd door de Bestendige Commissie voor de Nederlandse Congressen, waarin thans na toetreding van o.m. de Nederlandse Radio Unie, de Belgische Radio en Televisie en de (Belgische) Vereniging voor Beschaafde Omgangstaal 21 verenigingen, instellingen en organisaties vertegenwoordigd zijn.
Het ministerie van O.K. en W. noemt het Congres een congres van het A.N.V. Het Verbond was weliswaar één der initiatiefnemers, doch het A.N.V. is slechts een van de vele verenigingen, die mede een vertegenwoordiging heeft in de Bestendige Commissie. Een volledige lijst van de leden van de Bestendige Commissie voor de Nederlandse congressen volgt hieronder.
Algemeen Nederlands Verbond - Algemeen secretariaat van de Stichting Nederlandse Radio Unie - August Vermeylenfonds - Belgische Radio en Televisie (Nederlandse uitzendingen) - Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten - Comité Amateur Toneel België-Nederland - Davidsfonds - De Federatie van Katholieke Centra voor Volksontwikkelingswerk - Economische Raad voor Vlaanderen - Kultuurraad voor Vlaanderen - Nederlands Cultureel Contact - Nederlandse Jeugd Gemeenschap - Stichting - Lodewijk de Raet - Stichting Nationaal Overleg voor Gewestelijke Cultuur - Verbond der Vlaamse Academici - Vereniging tot Stichting van Volkshogescholen - Vereniging van Volkshogescholen op Katholieke Grondslag - Vereniging voor Beschaafde Omgangstaal - Vlaamse Automobilistenbond - Vlaamse Toeristenbond - Willemsfonds.