België in de wereld
De vereniging B.I.W. (Blanchestraat 1 te Brussel), centrum voor sociale-culturele werking t.b.v. Vlamingen over de wereld, heeft haar eerste jaarverslag gepubliceerd. Het verslag geeft een overzichtelijke indruk van de grote taak waarvoor deze nieuwe vereniging staat.
Het A.N.V. heeft de oprichting van B.I.W. met vreugde begroet. Herhaalde contacten hebben geleid tot het opnemen van een afgevaardigde van de vereniging B.I.W., in het hoofdbestuur van ons Verbond.
De Nederlandse en Vlaams-Belgische emigranten zijn in het buitenland over het algemeen in afzonderlijk verenigingsverband gegroepeerd. De economische, ook sociale en culturele verkommering van de meeste vóór 1914 uitgeweken Vlamingen maakt de culturele samenwerking van Vlaamse en Nederlandse emigranten moeilijk, ook nu deze emigranten zich in hun nieuwe vaderland meestal een zeer benijdenswaardige positie hebben opgebouwd. Men moge daarbij niet vergeten dat de gedachte van culturele ‘integratie’ tussen Noord en Zuid slechts de laatste jaren in intellectuele kringen gemeengoed is geworden.
Geen enkele vereniging in België hield zich speciaal met emigranten bezig; wel was het aantal minder groot dan de Nederlandse uitwijkelingen maar vooral voor wereldoorlog I kwamen tienduizenden Vlamingen in Noord-Amerika terecht. Zij zijn er vanuit het moederland jarenlang aan hun lot overgelaten.
Twee ‘prospectiereizen’ van afgevaardigden van B.I.W. in Noord- en Zuid-Amerika hebben tot de conclusie geleid dat de oprichting van een vereniging voor emigrantenzorg noodzakelijk was.
‘België in de Wereld’ heeft zich in dit voorbije jaar vooral op sociaal gebied actief getoond. Zij verwierf hiervoor in 1963 een Visser-Neerlandiaprijs. Sinds 1964 geeft B.I.W. het mooi geïllustreerd tijdschrift ‘Ambassadeur’ uit.