Suriname
Uit de door Gouverneur A. Currie op 1 september gehouden rede ter opening van het zittingsjaar der Staten van Suriname nemen wij over dat in het schooljaar 1963-'64 op korte termijn 40 tot 50 noodschoollokalen moesten worden gebouwd. Overwogen wordt de A.M.S. om te zetten in een vierjarige school voor middelbaar onderwijs.
Met behulp van de Unesco zal de oprichting van een universiteit in de toekomst mogelijk zijn.
Gastcolleges door Nederlandse hoogleraren en andere deskundigen zullen via de Sticusa worden verruimd.
Met medewerking van de Sociaal-Wetenschappelijke Raad van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen in Nederland zal het proces voor acculturatie (aanpassing van mensengroepen van verschillende beschaving) in studie worden genomen.
- o -
Gouverneur Currie, die eind september met verlof naar Nederland is vertrokken, zal eind november a.s. officieel zijn ambt neerleggen. Als ‘eerste vervanger’ is tijdens zijn afwezigheid benoemd mr. F. Haverschmidt, president van het Hof van Justitie in Paramaribo.
- o -
Dr. J.G. de Beus, permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde Naties heeft na een oriëntatiebezoek aan Suriname, waar hij in het bijzonder onder de indruk was gekomen van de grootscheepse plannen van prof. Van Blommestein (zie vorige Neerlandia's), o.a. opgemerkt, dat hem was opgevallen de voortreffelijke samenwerking tussen de verschillende bevolkingsgroepen, in gunstige tegenstelling met de in vele jonge landen zeer acuut geworden rassenproblemen. Suriname zou het oordeel van andere landen, die een ‘multiraciale gemeenschap’ - wat dat ook mag wezen - onmogelijk achten, weerspreken.
- o -