leerlingen van de Nederlandse leergangen. Op 12 april 1964 werd te Breda de negende Zuidvlaamse Kultuurdag gehouden onder voorzitterschap van dr. P.C. Paardekooper.
Vanuit Vlaanderen werden verschillende tochten naar Frans-Vlaanderen ondernomen. Door het Centrum voor Jeugdtoerisme werden 1105 jongeren in de gelegenheid gesteld een aantal vakantiedagen door te brengen op vier kampterreinen in dit gebied.
Het ‘Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen’ uit Westouter bracht in het verslagjaar het volksdrama ‘De Harlekijn’ voor het voetlicht. Sinds 1955 werden door het Volkstoneel in totaal 138 Vlaamse toneelvoorstellingen gehouden.
Een overzicht van het onderwijs in het Nederlands in Frans-Vlaanderen laat het volgende beeld zien:
a) Universitair onderwijs: De Nederlandse leergangen aan de Staatsuniversiteit te Rijssel (opgericht in 1948 in uitvoering van het Frans-Belgisch kultureel akkoord), met als titularis prof. dr. Walter Thys, telde dit jaar 19 leerlingen. De Nederlandse leergangen aan de Katholieke Universiteit te Rijssel (opgericht in 1926) met als huidige titularis Z.E.H. Kan. Maxime Deswarte, werd gevolgd door 6 leerlingen.
b) Middelbaar onderwijs: Bij besluit van 5 december 1963 besliste het Franse Ministerie van Onderwijs dat met ingang van januari 1964 een leergang Nederlands mocht worden ingericht in het Lycée de Flandre te Hazebroek. Op 15 januari werd tot leraar benoemd de heer Robert Victoor, directeur van de Rijksmiddelbare school te Kapelle bij Duinkerke. Reeds op donderdag 16 januari kon hij met de lessen aanvangen; 33 leerlingen hadden zich laten inschrijven. Zij werden verdeeld in twee afdelingen. De Nederlandse leergang in de Rijksmiddelbare school te Kapelle bij Duinkerke - waar de heer Victoor ook sinds vijf jaar de lesgever is - werd bijgewoond door 35 leerlingen, verdeeld in twee afdelingen: een eerste jaar van 20 en een tweede jaar van 15 leerlingen.
De cursus van de heer Jozef Tillie, die vorig jaar werd ingericht in het gemeentehuis van Steenvoorde, werd dit jaar aangevangen met zeven leerlingen. Ook de leergang in het Klein Seminarie te Hazebroek, heringericht sinds 1958 met als lesgever E.H. Vandendriessche, pastoor te Abele, werd aangevangen met zeven leerlingen.
De Nederlandse cursus te Duinkerke, opgericht in 1962 met als leraar E.H. Etienne Deswarte, werd gevolgd door acht leerlingen. In de Landbouwtechnische School te Hondschote, eveneens onder de leiding van E.H. Etienne Deswarte, waren 19 leerlingen. De cursus in het St. Janskollege te Dowaai, met als titularis E.H.A. Geldof, werd gevolgd door 5 leerlingen.
In de Vrije Beroeps Meisjesschool te Leisele (West-Vlaanderen), onder leiding van Eerw. Zuster Dominique werden de normale Nederlandse lessen gevolgd door 18 Zuidvlaamse meisjes. Te Ekelsbeke werd een jonge lesgever gevonden in de persoon van Luc Rommelaere. Einde juli is hij met een cursus begonnen. Er zijn hier 15 leerlingen.
c) Lager onderwijs: Bij het begin van het schooljaar werd een Nederlandse leergang ingericht in de lagere school te Bambeke. De heer Guy Duyck heeft hier les gegeven aan 10 tot 15 leerlingen, na de gewone klasuren.
d) Vakantieleergangen: Door de Werkgroep Nederland, onder leiding van André Maes, werd van 25 tot 31 juli een Nederlandse vakantieleergang ingericht te Brugge; 13 Zuidvlaamse meisjes en 2 jongens hebben deze cursus gevolgd.
Met dankbaarheid wordt in het verslag gewag gemaakt van de financiële steun van het Prins Bernhard Fonds te Amsterdam, van het Algemeen Nederlands Verbond, van de Kultuurraad voor Vlaanderen, van het Vlaamse Erekomitee Dr. Borms, van de provincie West-Vlaanderen, de gemeente Waregem, de Dienst voor Volksopleiding, het Noordstarfonds, het resultaat van de actie van dr. Paardekooper in ‘Neerlandia’, en van verschillende beschermende kulturele verenigingen en particulieren. Voorts ontving het komitee op 15 februari van dit jaar een Visser-Neerlandiaprijs in de vorm van een belangrijke geldsom.
Met de bijeengebrachte bedragen worden de leraren van de Nederlandse leergangen in Frans-Vlaanderen gehonoreerd, wordt het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen gesteund, worden leerboeken en prijsboeken voor de cursisten van de Nederlandse leergangen aangekocht, worden geluidsbanden aan de leraren bezorgd, wordt verder steun verleend aan het tijdschrift ‘Ons Erfdeel’ en aan de Werkgroep Nederland en worden de Kultuurdagen van Waregem en Ekelsbeke ingericht. Boekenschenkingen werden van schillende instellingen en particulieren ontvangen ter verspreiding in Zuid-Vlaanderen.
Moge uit dit jaarverslag wederom blijken wat er voor Zuid-Vlaanderen werd gedaan, zij het met geringe middelen, maar dan toch altijd met evenveel idealisme in dezelfde geest als waarmee het Komitee zijn werkzaamheden in 1947 is begonnen.
Dit ideaal is: Frans-Vlaanderen helpen herleven, Frans-Vlaanderen in betrekking brengen met de rest der Nederlanden in het bewustzijn van onze samenhorigheid, ter verrijking van Frans-Vlaanderen maar ook ter verrijking van onszelf.