De verbondsvergadering te Hilvarenbeeek
Deze uitvoerige aanloop tot een verslag van de verbondsvergadering van Hilvarenbeek is noodzakelijk om een juist begrip te krijgen van de discussies.
In zijn welkomstwoord herinnerde voorzitter Koote aan enkele belangrijke verbondsevenementen (oprichting van een nieuwe afdeling in N.-Brabant, de contacten met de vereniging ‘België in de Wereld’, het opnemen van het Genootschap ‘De Nederlanden in Europa’ als werkgroep van het Verbond, de Visser-Neerlandiaprijzen over 1963 - f 67.750,-, waarvan f 26.000,- naar Zuid-Nederland is gegaan, het Zuid-Afrikanummer van ‘Neerlandia’). Hij gaf een korte mededeling van de bijeenkomsten der Noordelijke en Zuidelijke afdelingen, zonder evenwel in te gaan op de gerezen discussies van de laatste, zoals in overleg met mr. Soetaert was afgesproken.
De secretaris commentarieerde het jaarverslag waarbij voornamelijk de bemoeiingen van het A.N.V. werden aangehaald i.v.m. het Nederlands Congres, de Nationale herdenking, het afdelingsleven, Frans-Vlaanderen, ‘Neerlandia’ en de boekverspreiding. De sobere geldmiddelen waarover het Verbond beschikt drukken op de organisatie van het werk en de personeelsbezetting.
In een motie van orde betreurde de heer Dambre, namens de afdeling Gent, dat de ‘resolutie’ van de Vlaamse afdelingen niet ter sprake kwam. De afdeling Gent kon zich overigens niet verzoenen met de door het D.B. gedane toezeggingen. Er ontspon zich een langdurige discussie over het al dan niet ter tafel brengen van deze resolutie, waarvan noch de Noordnederlandse besturen, noch de leden kennis hadden gekregen. Een gefundeerde discussie kon, staande deze vergadering, naar het oordeel van het D.B., geen oplossing brengen; de voorzitter herhaalde de bereidheid van het bestuur om het gehele vraagstuk van samenstelling, werking en spreiding van de leden van het D.B. in zijn geheel, ná beraadslaging met het hoofdbestuur, aan een nieuwe verbondsvergadering in het najaar voor te leggen. De kwestie die bij de behandeling van de begroting opnieuw oplaaide werd tenslotte in der minne geregeld, toen de afdeling Gent zich bij de voorgestelde procedure neerlegde.
Op een drafje - de sherry was door de Burgemeester reeds aangediend - werden nog enkele administratieve punten afgehandeld. Een adviescommissie voor het te voeren financieel beleid werd aangesteld (drs. K. Griffioen te Den Haag, drs. J. Denis te Antwerpen en de heer E.M. de Smet te Amsterdam); andere punten van de agenda moesten worden aangehouden.
In de rondvraag kwamen punten aan de orde i.v.m. het zangonderwijs (mevrouw Beyerle-Olthof), het Nederlands in de E.E.G. (dr. Veenhoven), opmerkingen op verslagen (mej. D'Hont, de heer De Wit, dr. Veenhoven). Muzikale leden vroegen na afloop van de verbondsvergadering voortaan de volksliederen te zingen.
De vergadering werd ervan in kennis gesteld dat op initiatief van de afdeling Den Haag aan de minister-president mr. Marijnen een telegram was verzonden i.v.m. de aan dr. Soumokil opgelegde doodstraf.
Over het tweede deel van deze algemene verbondsvergadering is reeds uitvoerig verslag gebracht. Er weze slechts één woord aan toegevoegd: verenigingen die moeizame problemen aan de orde hebben, dat zij te Hilvarenbeek vergaderen! Men houdt er zitting langs de Vrijthof, de zon schijnt er altijd, de Brabantse koffietafel is onovertroffen en de Kempische natuur brengt er ieder tot vrede.
Mr. J. Fleerackers.