Andere landen
Een Nederlandse school in Argentinië
In de jaarverslagen van het Verbond werd onder de activiteiten van de afdeling Boekverspreiding herhaaldelijk gewag gemaakt van boekenzendingen naar Argentinië, in het bijzonder voor een Europees internaat te Tres Arroyos (de ‘Drie Beken’). Aan het hoofd van dat internaat staat de heer C.L.F. Slebos, een der vele landgenoten, die naar Argentinië zijn geëmigreerd. Samen met vier collegae voert de heer Slebos, 24 jaar geleden uit Haarlem naar Argentinië vertrokken, de scepter op het tussen palm- en olijfbomen gelegen ‘Colegio Holandés’, dat in 1946 in gebruik genomen werd.
De eerste immigranten, die in 1889 naar Argentinië kwamen, hebben het heel moeilijk gehad en velen repatrieerden of zochten een goed heenkomen naar de grote steden.
Zij, die volhielden en in Tres Arroyos bleven, vonden een onderlinge band in het kerkelijk leven, hoe primitief ook georganiseerd. De eerste predikant kwam eerst in 1911. Hij en zijn opvolgers beijverden zich ook om de Nederlandse kinderen les in het Nederlands te geven en daaruit ontstond na veel tegenslag en zelfs tijdelijk sluiten van het schooltje, wegens gebrek aan leerkrachten, in 1944 de school met internaat, waar begonnen werd met 30 leerlingen, die 's morgens les in het Spaans en 's middags in het Nederlands kregen. Twee jaar later komt dan de verhuizing naar het huidige internaat waar plaats is voor 50 leerlingen, onder wie er zijn die van 1000 km ver komen en dus alleen in de grote vakantie naar de ouders terugkeren.
Dank zij de gulle en hartelijke medewerking van ouders en vrienden van de school behoeft geen enkel kind om financiële redenen te worden afgewezen.
De leerlingen, die flinke vorderingen hebben gemaakt in het Nederlands, halen uit de schoolbibliotheek tien maal meer Nederlandse dan Spaanse boeken en wordt er 's avonds een bedinspectie gehouden, dan komen onder de hoofdkussens dezelfde boeken vandaan, die wij in onze jeugd bij voorkeur lazen. Deze kinderen worden straks getrouwe lezers van boeken uit de ‘grote’ bibliotheek van de Oranjevereniging. Behalve Nederlands wordt les gegeven in aardrijkskunde, geschiedenis, bijbelse geschiedenis en zingen.
Aardrijkskunde over Nederland wordt zo enigszins mogelijk gedoceerd, aanhakende aan brieven uit Holland, een Nederlands tijdschrift, een radiobericht. Op de kaart worden de plaatsen en provincies opgezocht waar ouders of grootouders vroeger hebben gewoond.
De geschiedenis van Argentinië begint met de ontdekking van Amerika; maar er wordt opgewezen, dat het de Spanjaarden zijn uit de tijd van het beleg van Alkmaar en Haarlem, die Buenos Aires hebben gesticht en dat de bevrijder van het spaanse juk, San Martin, een zelfde figuur is als onze Willem de Zwijger.
Hoe zijn nu de resultaten van deze bijzondere school?
Zijn ze als 12-jarige ‘bij’ met Spaans dan ligt hun grens voor het Nederlands bij tien jaar.
Een aansporing goed zijn best te doen bij de Nederlandse lessen is de ervaring bij de jeugd, dat men met Nederlands beter mee kan op de jaarlijkse feesten van de Oranjevereniging, in de jeugdgroepen, in de zangkoren en zelfs bij sollicitaties, waar Nederlands een aanbeveling is.
Zeer verblijdend was het bericht, dat een jongen, die de zesde klas van het internaat had doorlopen in Alkmaar werd toegelaten tot de H.B.S.
Deze gegevens verstrekte de heer Slebos, die ons al tijden geleden een artikel over zijn school had beloofd, maar door een ernstige en zeer langdurige ziekte zijn belofte niet op tijd kon inlossen.
Een algeheel herstel zij hem van harte toegewenst!