Frans-Vlaanderen
De Zuid-Vlaamse cultuurdag te Breda
Op zondag 12 april vond in Breda de 9e Zuidvlaamse cultuurdag plaats, onder leiding van de welbekende, strijdlustige dr. Paardekooper.
Een goed bezochte samenkomst: de (het) ‘Beyerszaal(tje)’ puilde uit.
Dr. Paardekooper wees in zijn inleiding op de noodzakelijkheid van het houden van Zuidvlaamse kultuurdagen. Er moesten in meer plaatsen in Nederland zulke bijeenkomsten gehouden worden: het Nederlandse volk zou dan beter op de hoogte komen van wat er nog leeft aan Nederlandse cultuur in Noord Frankrijk.
Hij liet uitkomen waarom getracht moest worden de daar wonende Vlaams-dialect sprekenden bekend te maken met de Nederlandse schrijftaal. Binnenshuis spreken nog velen hun dialect, buitenshuis Frans (uit vrees? Frankrijk wantrouwt de flaminganten, de Nederlandse cultuur is er verdacht). Men is, wat het Nederlands betreft, nog lees- of schrijfblind. Nu zijn er - dank zij het comité Waregem (onder leiding van André Demedts, die verhinderd was aanwezig te zijn) reeds 12 cursussen, waar het Nederlands onderwezen wordt. Het standpunt van de Franse regering schijnt in gunstige zin veranderd te zijn. Stond zij eerst sterk afwijzend, nu financiert zij 8 lesuren op het lyceum te Hasebroek. Toch schijnt er nog moed voor nodig te zijn om de leiding van zo'n cursus op zich te nemen: de leiders worden door bepaalde groepen bedreigd en gehinderd.
Bij de discussie kwam ook de financiering van al die cursussen ter sprake. Het A.N.V. was (en is) in staat - dank zij een mooie schenking van een Noord-Nederlander - de cursussen belangrijk te steunen. Ook werd er gesproken over regeringssteun. Tot nog toe had het A.N.V. daarmede geen succes behaald. Wel heeft het Prins Bernhardfonds gedurende een paar jaar een belangrijke gift gegeven.
Doordat de Eerw. deken Verdonck uit Steenvoorde door ziekte verhinderd was zijn causerie over ‘Zuid-Vlaanderen, zijn volk en zijn taal’ te houden, moest het middagprogramma gewijzigd worden.
Luc Verbeke, de actieve secretaris van het Komité voor Frans-Vlaanderen, gaf summier belangrijke gegevens over het werk: 12 cursussen, twee in oprichting, 232 leerlingen; 18 toneelvoorstellingen.
Jozef Deleu, de hoofdredacteur van ‘Ons Erfdeel’, vertoonde interessante dia's over Zuid-Vlaanderen: bijzonder vielen op de Hollandse bouwstijl, de oud-Hollandse opschriften.
Ook dr. Willemsen had zich weer be-