Nederlandse bond in Duitsland en de V.A.R.A.
Onder de titel: ‘Ik heb U lief, mijn Nederland’ hoorden we woensdagavond (20.35 uur) in het V.A.R.A.-programma een klankbeeld, opgedragen aan de Nederlandse Bond in Duitsland, gewijd aan vaderland, moedertaal en Oranje. Samenstelling: Tom Pauka.
De heer Loos, voorzitter van de Bond, vertelde o.a., dat reeds in 1880 vele Nederlanders, aangetrokken door de enorme industriële expansie in West-Duitsland, naar die gebieden verhuisden. Ook gingen er vele Friezen heen om als melker in het zuivelbedrijf werkzaam te zijn. Hierover vertelde een dier oude melkers, de heer van der Vlugt, het een en ander. Hij is het geweest, die de Friezen krachtig heeft opgewekt om zich aan te sluiten, want ‘eendracht maakt macht’ en de Nederlanders dienden - vereend - te tonen, dat zij even goed waren als de Duitsers zonder van aanmatiging te worden beschuldigd.
Er zijn nu ongeveer 110.000 Nederlanders en afstammelingen van Nederlanders.
De heer Loos vraagt zich wel met bezorgdheid af, of de jongeren, zij die dus in Duitsland geboren zijn, dezelfde binding met het oude moederland kunnen gevoelen als de ouderen. Wel gelooft hij, dat ook onder de jongeren - vermoedelijk door wat zij thuis horen -, een grote liefde leeft voor het Nederlandse vorstenhuis.
De heer Zuidema, ook reeds in Duitsland geboren, probeerde onder woorden te brengen hoe ook nog in hèm leeft een zeker heimwee naar het land der vaderen. Dat is misschien wat romantisch gezegd, maar hij voelt het zo, doch het is moeilijk die gevoelens precies onder woorden te brengen.
We beluisterden in dit klankbeeld ook nog een proefles in het Nederlands aan jongeren, die gewend zijn de hele dag Duits te spreken. Het bleek wel, dat de moeilijkheden niet gering zijn. Over terugkeren naar Nederland denken de ouderen niet meer, omdat hun kinderen in Duitsland geboren en getogen zijn, daar zich een gezin hebben gevormd en zeker niet meer van plan zijn terug te keren. Met het zingen van het bekende oude liedje: ‘Ik heb mijn wagen volgeladen’, enz. werd dit klankbeeld besloten.