Dr. J. Goossenaerts overleden
In de nacht van 6 op 7 dec. jl. overleed op 81-jarige leeftijd na geruime tijd ziek te zijn geweest, Dr. J. Goossenaerts.
Goossenaerts was in de Vlaamse cultuurstrijd de organisator bij uitstek. Om enkele van zijn belangrijke initiatieven te noemen: medeoprichter van het Verbond van Oudstrijders, vlak na de eerste wereldoorlog, van het Comité voor de IJzerbedevaarten en, samen met Oscar de Gruyter, van het Vlaams Volkstoneel, dat in de jaren twintig zo'n belangrijke stoot heeft gegeven tot de vernieuwing van het toneel in Vlaanderen. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van het Vlaams Economisch Verbond en de Vlaamse Ingenieurs Vereniging.
Zijn belangrijkste werk is wel geweest de inrichting, tussen de oorlogen, van de Vlaamse Wetenschappelijke Congressen, waarin de afzonderlijke wetenschappelijke congressen, sommige al met een vrij lange traditie, andere pas in de kinderschoenen, samengebracht werden, met als hoogtepunt 1938 in Leuven: 40 afdelingen met 375 sprekers. Na de oorlog zijn deze monstercongressen niet opnieuw in het leven geroepen. Tussen de oorlogen waren zij van uitermate grote betekenis voor de bevestiging van een Vlaams zelfbewustzijn. Ook in Vlaanderen was nog niet iedereen overtuigd van de waarde van wetenschapsbeoefening in het Nederlands i.p.v. in het Frans. Al zijn de congressen niet in de oude vorm teruggekeerd. Goossenaerts bleef na de oorlog het maandblad ‘Wetenschappelijke Tijdingen’, oorspronkelijk het orgaan van de congressen, uitgeven.
Het was Goossenaerts, die in 1949 de 100-jarige herdenking van het Eerste Nederlands Congres te Gent organiseerde: na 1912 het 33e Nederlands Congres, dat tot 1960 op het 34e moest wachten.
Zijn jongste initiatief op wetenschappelijk terrein betrof het bijeenbrengen van een werkgemeenschap voor de studie van het verleden van de Kempen. Zijn proefschrift, in 1909, was een woordenboek van ‘De taal van en om het landbouwbedrijf in het N.W. van de Kempen’. Het werd in 1959 door de Kon. Vlaamse Academie uitgegeven, driemaal groter van omvang dan het oorspronkelijke proefschrift. Allerwege is het als een belangrijk wetenschappelijk werk gekenmerkt.
Goossenaerts was, ook op zijn oude dag, een inspirerende persoonlijkheid. Hij was zeer strijdbaar; hij was tevens de beminnelijkheid zelf, hoewel moeilijkheden hem bepaald niet gespaard zijn gebleven. Een unieke figuur is in Vlaanderen heengegaan.