Uit de tijdschriften
Ons Erfdeel, driemaandelijks kultureel tijdschrift voor het behoud van de Nederlandse kultuur op plaatsen waar deze bedreigd wordt, speciaal in Frans-Vlaanderen. Redaktieadres: Huize Oranje, Menensestraat 67 te Rekkem (W.-Vl.), België.
In nummer 4 van de 6e jaargang van dit tijdschrift trok vooral onze belangstelling het artikel van K.H. Kauls te Solingen, in de rubriek ‘De Nederlanden over de wereld’, over het Nederlands onderwijs, dat hij geeft aan de Realschule in Hilen (Rijnland).
Voorts bevelen wij van harte aan kennis te nemen van een uitvoerig artikel over de Zuidafrikaanse dichteres Elisabeth Eybers, van wie een serie gedichten werden afgedrukt en in het Frans vertaald een artikel van Jozef Kempen over ‘De Friese Beweging en de Friese taal’ en een beschouwing gewijd aan ‘De hedendaagse muziek in Vlaanderen’ van Drs. W. Dehennin.
Het eerste nummer van de 7e jaargang van Ons Erfdeel (sept. 1963) steekt typografisch in een nieuw kleed, wat de aantrekkelijkheid van het blad nog verhoogt. Ter lezing bevelen wij in het byzonder aan: ‘Vier overwegingen’ van hoofdredacteur Jozef Deleu, waarin hij de grondbeginselen, waarop O.E. steunt, nog eens uitvoerig en duidelijk toelicht en voorts een zeer informatieve beschouwing van Prof. Dr. P. Brachin, hoogleraar in de Nederlandse taal- en letterkunde aan de Sorbonne, over ‘De Nederlandse letterkunde in de Romaanse taalgebieden’. De causerie, die de Frans-Vlaming Robert Victoor op de Frans-Vlaamse cultuurdag te Breda hield onder de titel, ‘Waarom ik Nederlandse onderwijs’, geeft een aardige kijk op problemen en moeilijkheden van dit onderwijs in Frans-Vlaanderen. Wouter Paap schrijft over ‘De hedendaagse muziek in Nederland’ en Prof. Dr. W. Pee over ‘het ABN in Vlaanderen’. In de vaste reeks essays over Nederlandse, Vlaamse en Zuidafrikaanse dichters, met Franse vertalingen van enkele gedichten door André Piot, worden ditmaal Pieter Buckinx en Bert Decorte behandeld, resp. door Prof. Lissens en Raymond Herreman. Over Frans-Vlaanderen zijn er voorts nog het 17e vervolg van Luc Verbeke's historische verhandeling over ‘Taalstrijd en Vlaamse Beweging in Frans-Vlaanderen’, een artikel van Jozef Declercq over volksvertegenwoordiger priester Lemire en het eerste stuk in een nieuwopgezette reeks van toeristische beschrijvingen van Frans-Vlaanderen door L. en F. Pittery. Jozef Deleu probeert in het Frans aan de Fransen Diets te maken, wat de Vlaamse Beweging beoogt. Verder zijn er de gewone, zeer gevarieerde rubrieken.
Ons Erfdeel is werkelijk uitgegroeid tot een prachtig tijdschrift. De kritiek in Nederlandse en Vlaamse dagbladen en tijdschriften is dan ook een eenstemmig koor vol lof, waarbij wij ons gaarne aansluiten. Voor belangstellenden kan de abonnementsprijs (f 6, - of Bfr. 100) geen beletsel zijn.
Prof. Dr. Fl. van der Mueren: ‘Vlaamse’ of ‘Nederlandse’ muziek? Jonge Muziek, driemaandelijks tijdschrift voor vernieuwde muziekliteratuur, uitgave van de ‘Halewijnstichting’ te Antwerpen, 10e jaargang nr 1/2, maart/juni 1963, 46 blz.
In dit dubbelnummer, uitgegeven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van ‘Jonge Muziek’ tracht Prof. Dr. Fl. van der Mueren (bij onze lezers bekend als jurylid in de muziekcommissie voor het toekennen van Visser-Neerlandiaprijzen), een antwoord te vinden op de vraag of er wezenlijk een Vlaamse muziekwereld bestaat.
Hij stelt o.a. dat we voor het ‘Vlaamszijn’ van de muziek noodgedwongen de zekerste garantie moeten zoeken in de ‘onmiddellijke afkomst’ van de componist.
Terwille van de culturele eenheid kan hij meegaan met een pleidooi gehouden door drs. W. Weyler voor de naam ‘Nederlandse muziek’ en dan zo, dat Benoit en de door hem tot nieuw leven gebrachte ‘Vlaamse muziek’ in het ruimer kader van de Nederlandse muziek wordt opgenomen of geïntegreerd, zoals dat reeds is gebeurd met het ‘volkslied’ en tevens met de Vlaamse schrijvers in de Nederlandse literatuur.
Verdere studies zullen z.i. hebben vast te stellen wat Nederland en Vlaanderen op dit gebied gemeenschappelijk bezitten en welke verschillen er zijn.
dK.
Ons Pretoriase lid Dr. Jan Ploeger is wel bijzonder actief. In vier verschillende Zuidafrikaanse tijdschriften kwamen onlangs artikelen van zijn hand voor.
Een lang artikel (bl. 8-19) van hem verscheen in het juninummer van het voortreffelijke ‘Tijdskrif vir kuns en kultuur, Lantern’, over koningin Wilhelmina. Het is verlucht met veel foto's, ook van documenten. Daaronder komt een foto voor van de brief, die de directeur van het kabinet der Koningin, de heer F.J. Vegelin, 13 september 1900 aan de minister van buitenlandse zaken te 's-Gravenhage schreef. Van Koningin Wilhelmina heeft hij daarbij, zoals in deze brief