In Londen werd in augustus 1940 het Prins Bernhardfonds opgericht. Prins Bernhard nam het Regentschap van dit fonds, dat ‘vergroting van Nederlands aandeel in de geallieerde oorlogsvoering’ ten doel had, op zich.
In minder dan geen tijd was door de vrije Nederlanders over de wereld een bedrag van ruim f 21 miljoen bijeengebracht, waaruit jachtvliegtuigen, motortorpedoboten en ander materiaal konden worden bekostigd.
Na het zwijgen der kannonen werd besloten het Prins Bernhardfonds om te bouwen voor een vredestaak.
In oktober 1946 installeerde Prins Bernhard een nieuw bestuur.
Het Fonds tracht zijn doel te bereiken door het verlenen van financiële steun aan personen of organisaties voor al de zodanige arbeid, die de geestelijke weerbaarheid van het Nederlandse volk kan versterken.
Het Fonds kan ook zelf deelnemen aan arbeid tot bevordering van de cultuur in algemeen Europees verband.
Naast de arbeid van landelijk/nationale aard en die van regionaal/plaatselijk karakter heeft het Fonds nog vele andere taken.
Wij noemen het uitreiken van de ‘Zilveren Anjer’, door Z.K.H. Prins Bernhard als blijk van waardering voor personen, die in enigerlei vorm van onverplichte arbeid bijzondere verdiensten hebben verworven voor de Nederlandse cultuur of voor de cultuur van de volken van andere rijksdelen.
Voorts de ‘Martinus Nijhoff prijs’, één voor vertalingen in en één voor vertalingen uit het Nederlands.
In het jaar 1962-1963 werd niet minder dan f 2½ miljoen aan subsidies besteed. Ook het Algemeen Nederlands Verbond behoort al jaren tot de organisaties, die van het Prins Bernhardfonds voor zijn culturele arbeid subsidie ontvangt.
Om zoveel mogelijk aan de aanvragen voor subsidie, die telken jare toenemen, te kunnen voldoen is het dringend noodzakelijk dat ook de inkomsten belangrijk toenemen.
De onder de naam ‘Een op tien’ in dit jaar gehouden ‘nationale Anjerloterij’ zal, naar wij mogen verwachten, in belangrijke mate er toe bijdragen de nood aan meer inkomsten te lenigen.