Waar vindt men volkshogescholen?
De bakermat van het volkshogeschoolwerk is Denemarken. De namen van Grundtvig en Kold zijn verbonden aan het ontstaan van de beweging. Grundtvig, geestelijke, dichter en geschiedschrijver, wijdde zijn leven aan de studie van het Deense verleden en de bevordering van de volkscultuur. Kold, onderwijzer en wereldreiziger, werd getroffen door de verstarring van het onderwijs en de opvoedingsmethoden. Tegen de geestloze formules zonder inhoud ijverde hij voor vernieuwing door zelfwerkzaamheid en persoonlijk contact tussen opvoeder en kwekeling. Thans ontvangen dertig procent van de Deense jongeren, vooral op het platteland, een vorming op de volkshogeschool in cursussen van drie of vijf maanden.
De volkshogeschool verspreidde zich in alle Scandinavische landen: Noorwegen, Zweden en Finland. De gedachte drong daarna door in Duitsland en Zwitserland; Groot-Brittannië, Canada, de Verenigde Staten en andere landen kennen thans gelijksoortige scholen.
In Nederland werd het volkshogeschoolwerk dertig jaar geleden, in de crisistijd, gesticht. Toen waren het overwegend werklozen, jonge boeren en landarbeiders, studenten en jonge mensen uit de industrie die de cursussen bezochten. De leiding berustte in deze pionierstijd bij een groep jonge afgestudeerden. Heden ten dage nemen in sterke mate alle kringen van ons volk aan de cursussen deel.
De Vereniging tot Stichting van Volkshogescholen is het landelijk orgaan, waarbij de zeven Nederlandse volkshogescholen zijn aangesloten. Met de Vlaamse volkshogeschool - de Stichting Lodewijk de Raet - worden verschillende activiteiten gezamenlijk verricht. Over en weer bevordert men de uitwisseling Noord-Zuid.
In Frankrijk is het Nederlandse Volkshogeschoolcentrum ‘Méridon’ gevestigd te Chevreuse (S & O), waar regelmatig cursussen worden gehouden ter kennismaking met Frankrijk.
Het internationale secretariaat wordt verzorgd door de Stichting voor Europees Volkshogeschoolwerk te Bergen (N.H.). Wat aantal betreft zijn ook de internationale cursussen van vrij grote betekenis, vooral wanneer hierbij nog de vele grenscontacten worden geteld.
Een verheugende ontwikkeling der laatste jaren is een zeer nauwe samenwerking met de Federatie van Volkshogescholen op Katholieke grondslag op het terrein van de algemene twee-weekse cursussen.
Bijna honderd van deze cursussen worden nu in onderling overleg gehouden, gespreid over het hele jaar.