Misverstand over winterhulp
Het Vlaamse T.V.-programma ‘Ten huize van Prof. Heymans’, dat op dinsdag 22 januari 1963 door de KRO werd overgenomen, heeft in Nederland heel wat kwaad bloed gezet. Vooral de bewering van de Nobelprijs-winnaar, dat Winterhulp een weldaad was voor de bevolking tijdens de laatste oorlog, lokte heel wat protest uit in de Nederlandse pers.
Dit is wel begrijpelijk, omdat Winterhulp in Nederland een werktuig was in nazihanden. Dit was echter in België helemaal niet het geval. De Nederlandse kritiek lijkt dan ook het gevolg te zijn geweest van een gebrek aan kennis van de oorlogstoestanden in België.
Winterhulp was in België een nationaal hulpkomitée, dat, alhoewel toegelaten door de Duitse bezetting, helemaal onafhankelijk stond tegenover de bezettende mogendheid en volledig zèlf zijn werking regelde. De personen en organisaties die hun steun aan Winterhulp verleenden, bewijzen trouwens overvloedig dat dit hulpkomitée geen nazi-propaganda voerde. In het erekomitee zetelden o.m. kardinaal Van Roey en alle Belgische bisschoppen. Koning Leopold steunde het werk ten volle, evenzo prins de Mérode. In het werkkomitee zetelden de voorzitters van het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis, afgevaardigden van de Oudstrijdersverenigingen, van de Liga ter Bestrijding van de Tuberculose en van het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn.
De reizen, die Prof. Heymans ondernam naar Genève, Spanje en Portugal ten gunste van Winterhulp, werden niet door de bezetter maar wèl door het Internationale Rode Kruis geregeld. De aankopen, dank zij deze reizen door de Belgische Winterhulp gedaan, werden door de Belgische regering-in-Londen betaald.
Zoals Prof. Heymans in een vraaggesprek aan Huib Dejonghe verklaarde (De Standaard, 25 jan. 1963), bezorgde hem dit heel wat last vanwege de Duitsers, en meermaals heeft men hem met aanhouding bedreigd. En... enkele jaren na de oorlog werd Prof. Heymans gedekoreerd door de Belgische Staat omwille van zijn aktiviteiten in Winterhulp.
Alles bij elkaar was het dus wel ongegrond, dat men in Nederland zo hard van leer trok tegen de verklaringen van Prof. Heymans voor de televisie.
J. Soenen.