A.N.V. Nieuws
Toekenning Visser Neerlandia prijzen
In de Verbondsbestuursvergadering van 15 december 1962 werden de volgende Visser-Neerlandiaprijzen toegekend aan:
J.M.F. Bloemkolk (Utrecht), als blijk van waardering voor getoonde wilskracht en volharding onder moeilijke omstandigheden.
Majoor zuster A.M. Bosshardt (Amsterdam), als blijk van waardering voor wat zij voor haar medemensen heeft verricht. Mej. M.P. Camps (Venlo), als blijk van waardering voor getoonde wilskracht en volharding onder moeilijke omstandigheden.
P. Kneppers (Haarlem), als blijk van waardering voor getoonde wilskracht en volharding onder moeilijke omstandigheden.
P. Koning (Schalkhaar bij Deventer), als blijk van waardering voor getoonde wilskracht en volharding onder moeilijke omstandigheden.
H.H. Kraan (Rotterdam), als blijk van waardering voor zijn talrijke acties ter bevordering van het maatschappelijk werk in Rotterdam en de ontwikkeling van de opvoedingsinstellingen aldaar.
Mej. Dr. A.J. Portengen ('s-Gravenhage), als blijk van waardering voor wat zij in de laatste veertig jaar gedaan heeft voor internationaal jeugdverkeer.
B. Prinsen (Arnhem), als blijk van waardering voor getoonde wilskracht en volharding onder moeilijke omstandigheden.
M. Reckman (Naarden), als blijk van waardering voor het voortreffelijk werk dat hij op velerlei terrein ten behoeve van zijn medemensen heeft verricht.
E.A.O. Reteig (Amsterdam), als blijk van waardering voor zijn doorzettingsvermogen om in ons land ‘heilgymnastiek en massage voor zuigelingen’ in te voeren en het toepassen van deze methode tegen alle kritiek in.
G. Roscam (Gent), als blijk van waardering voor getoonde wilskracht en volharding onder moeilijke omstandigheden.
Mej. M.A.P. Saeys ('s-Gravenhage), als blijk van waardering voor haar belangeloze hulp aan lastige kinderen bij hun huiswerk.
Dr. F.B. Venema (Enschede), als blijk van waardering voor het vele en uitstekende werk, dat hij doet voor invaliden als geneesheer-directeur van de Stichting Revalidatiecentrum Overijssel.
M. Wagemans (Borgerhout bij Antwerpen), als blijk van waardering voor getoonde wilskracht en volharding onder moeilijke omstandigheden.
Het advies tot het toekennen van bovenstaande 14 prijzen werd aan het Dagelijks Bestuur uitgebracht door commissie I, waarin zitting hebben de volgende juryleden:
Mr. G.H. Eskes, voorzitter, mej. T. Gerhardt, Dr. F.J.E. Hogewind en Pater Dr. N.M. Wildiers (België).
Nederlandse Centrale voor Praktische Werkverruiming en Hulpverlening (Groesbeek), voor hoognodige verbeteringen of uitbreidingen der tehuizen en werkplaatsen of van de inrichting daarvan.
Stichting-Lodewijk de Raet (Brussel), als steun voor wat zij doet voor het volkshogeschoolwerk in België.
Vereniging Het Nederlandse Blindenwezen te Amsterdam, als tegemoetkoming in de kosten van het Revalidatie-Centrum ‘De Schansenberg’ te Loenen, waar volwassen blinden van alle gezindten worden geholpen om een volwaardig mens in de samenleving te worden.
Didactische Centrale voor Motorisch- Gestoorden te Landegem (België), als steun voor de ontwikkeling van een instrumentarium in het revalidatiecentrum voor spastische kinderen.
Stichting Suppletiekas Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds (Amsterdam), als steun voor het aanschaffen van geleidehonden voor blinden.
F.C.J. Fischer (Rotterdam), als tegemoetkoming in de kosten voor zijn uit te geven catalogus van werken op entomologisch gebied (kokerjuffers).
Prof. Dr. Mr. F. Florschütz (Velp), als steun voor zijn wetenschappelijk werk op het gebied van de zgn. ‘pollen-analyse’.
Mej. Dr. H.C.M. Ghijsen (Domburg), ter bestrijding van de kosten voor het door haar geschreven Zeeuws Woordenboek.
Mej. J.C. Pleysier ('s-Gravenhage), als steun voor alles wat zij, meestal belangeloos, doet voor de gehandicapte jeugd.
Het advies tot het toekennnen van bovenstaande 9 prijzen werd aan het Dagelijks Bestuur uitgebracht door commissie II, waarin zitting hebben de volgende juryleden:
H.J. van der Meer, voorzitter, J.H. Bannier, Dr. L. Elaut (België) mevr. Dr. J. Stades-Veth en Prof. Dr. J.W. Tesch.
Stichting Weerbaar en Paraat Limburg (Maastricht), als tegemoetkoming in de kosten voor het maandblad ‘Gong Limburg’ dat gratis wordt verspreid.
Vereniging Band en Zuiderkruis (Brussel) als steun bij het bevorderen van de sociale en de culturele belangen der Vlamingen die verspreid zijn over de wereld.
Stichting Nederlands Kampleiders Instituut (Amersfoort), als steun voor de opleiding van kampleiders.
Stichting Jongenshuizen Ivo Cornelis (Mechelen), als steun voor de opvoeding van en het onderwijs aan famiheloze, zedelijk verwaarloosde of sociaal onaangepaste kinderen.
Het advies tot het toekennen van bovenstaande 4 prijzen werd aan het Dagelijks Bestuur uitgebracht door commissie III, waarin zitting hebben de volgende juryleden:
J.J. Kloppert, voorzitter, Mr. J.J. Fokma, Mr. A.C. de Kanter en Dr. D. Merlevede (België).
De commissies IV (toneel) en V (muziek) zullen pas in de zomer van 1963 adviezen aan het Dagelijks Bestuur voorleggen, daar de inzending van televisiespelen en composities openstaat tot 1 maart 1963 (zie blz. 4 van de omslag van dit nummer).
De uitreiking van de bovengenoemde toegekende prijzen zal plaats hebben door de voorzitter van het Verbond, de heer F. Koote, op zaterdag 2 februari 1963 om 14.30 uur in de Rolzaal te 's-Gravenhage, Binnenhof 11.
Alle leden van het Verbond zijn bij deze uitreiking hartelijk welkom.