Hendrik Conscience herdenking
Op 3 december was het 150 jaren geleden dat Hendrik Conscience te Antwerpen werd geboren uit een Franse vader en een Vlaamse moeder. Na een trieste jeugd studeerde hij voor onderwijzer. Op 18-jarige leeftijd nam hij in 1830 dienst als vrijwilliger en ingelijfd in het Scheldeleger, zwierf hij tijdens de verschillende tochten o.a. door de Antwerpse Kempen, waarover hij later zijn boek schrijft: ‘De omwenteling van 1830’.
Na zijn diensttijd (hij werd bij gevechten tegen de Nederlandse troepen bij Leuven gewond) speelde hij met mannen als Willems en Van Rijswijck een rol in de Vlaamse Beweging.
De eerste roman in het Vlaams geschreven was van zijn hand nl. ‘Het Wonderjaar’, dat in 1837 (Conscience was dus toen 25 jaar) verscheen, in 1838 gevolgd door ‘De Leeuw van Vlaanderen’, een roman die aan duizenden Vlaamse harten geklopt heeft.
Meer dan honderd boeken heeft Conscience geschreven. Hem is het te danken
dat de Vlaming eerbied ging gevoelen voor de volkstaal en dat er verzet kwam tegen de verfransing van Vlaanderen.
De Kultuurraad voor Vlaanderen heeft te Brussel, ter ere van Hendrik Conscience, een tentoonstelling ingericht. In het Paleis voor Congressen te Brussel werd op 3 december, in tegenwoordigheid van koning Boudewijn en koningin Fabiola, hulde gebracht aan de nagedachtenis van hem, uit wiens boeken het Vlaamse volk zijn eigen taal leerde.
Bij deze plechtigheid sprak Mr. P. Knapen, voorzitter van de evengenoemde Kultuurraad, een inleidend woord, waarna Herman Teirlinck de betekenis van Conscience voor de Vlamingen belichtte. Prof. Dr. Brachin, hoogleraar in de neerlandistiek aan de Sorbonne, sprak daarna over ‘De Nederlandse letteren in het Romaanse taalgebied’.
Nog werd een fragment uit Consciences beste Kempische vertelling ‘De loteling’ voorgedragen.
De avond werd besloten met de Vlaamse Leeuw en de Brabançonne.