Culturele uitwisseling Nederland-Nederlandse Antillen
In een radiotoespraak gehouden door drs. M.D. Thijs, secretaris van de Culturele Adviesraad voor het Koninkrijk en van de Sticusa, wees hij op het druk cultureel verkeer tussen Nederland en de Nederlandse Antillen in de eerste helft van 1962.
Genoemd werd o.a. de tentoonstelling in het Curaçaos museum van 50 schilderwerken, voornamelijk afkomstig uit het Stedelijk museum te Amsterdam. Deze tentoonstelling werd een groot succes. Vooral de schooljeugd toonde bijzondere belangstelling.
Voorafgaande aan deze tentoonstelling werden in het Curaçaos museum doeken uit eigen bezit o.a. van het schildersechtpaar Chris E. Lucilla Engels tentoongesteld en werken van Nederlandse zeeschilders.
Bonaire richtte een tentoonstelling in van de zeeschilders Jan Dijker en Flip Hamers, Aruba van werken van Arubaanse amateurschilders (door het Cultureel Centrum Aruba).
Voorts maakte drs. Thijs gewag van het verblijf op de Antillen van de cineast Peter Creutzberg, die, in opdracht van de Sticusa, bezig was met de opname van een film bestemd voor het Nederlandse onderwijs. Daarnaast zal hij filmreportages maken voor het bioscoop- en televisiejournaal in Nederland (opdracht van de Antilliaanse regering).
De Nederlandse illustratrice Jenny Dalenoord kwam indrukken opdoen voor het illustreren van leesboekjes, geschreven door Miep Diekman.
De Nederlandse violist Thomas Magyar gaf zeer geslaagde concerten op Curaçao en Aruba, w.o. twee schoolconcerten op Aruba, georganiseerd door de Sticusa.
Prof. Brummel, tot kort geleden directeur van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, sprak enige malen over ‘de internationale organisatie en de perspectieven van het bibliotheekwezen’.
Tijdens de jaarlijkse boekenweek waren Willy Corsari en Jan de Hartog de gasten van het organiserende comité.
De secretaris van de stichting Donemus, de heer Brautigam, bezocht Curaçao, sprak over de doelstellingen van Donemus en bood vier door Donemus uitgegeven grammofoonplaten aan voor de discotheek van het Cultureel Centrum Curaçao.
Ook het C.C.-Aruba ontving een dergelijk geschenk, na een concert van het Arubaans Symphonie Orkest, versterkt door gastleden uit Curaçao. Ditzelfde orkest trad ook op in Curaçao.
De toneelgroep van het Algemeen Nederlands Verbond, afdeling Curaçao, gaf opvoeringen van ‘Adriaan en Olivier’ van Leonard Huizinga op Aruba, Bonaire en Curaçao.
Een afspraak werd gemaakt, dat tweemaal per jaar een Curaçaos toneelgezelschap naar Aruba zal gaan en omgekeerd een Arubaans gezelschap naar Curaçao; voorlopig toneel in het Papiaments.
Dank zij een goede samenwerking tussen Nederland en de Nederlandse Antillen zal worden overgegaan tot schoolradiouitzendingen.
Een Nijmeegse studentengroep vervaardigde een filmpje over het leven van enkele Antilliaanse studenten in Nijmegen, waardoor een stukje Antilliaans leven in Nederland in de Curaçaose huiskamers werd gebracht.
In Nijmegen en Utrecht werden tentoongesteld een verzameling foto's, vervaardigd door frater Arnoldo, die daarin treffend het leven van dier en plant in de Antillen weergeeft.
Drs. Thijs besloot zijn zeer sprekend overzicht van alles wat op cultureel gebied voorviel in de eerste helft van 1962 met te wijzen op de keuze van de jury voor een ontwerp-standbeeld van de Antilliaanse generaal Manuel Carlos Piar.
De keuze viel nl. op een ontwerp van de Nederlandse beeldhouwer Prof. Esser.
(Ontleend aan Mededelingen nr. 35 van het Ministerie van O.K. en W.)