Boekverspreiding bestaat 60 jaar
Op 18 oktober jl. bestond de afdeling Boekverspreiding zestig jaar.
De grondslag voor de boekverspreiding is gelegd door een op 18 oktober 1902 ingestelde Boekencommissie. De taak van deze commissie was aanvankelijk door het zenden van boeken naar Zuid-Afrika de Nederlandse taal aldaar voor ondergang te behoeden, de lust tot lezen aan te wakkeren en het onderwijs in de Nederlandse taal te steunen. In deze Boekencommissie hadden zitting de Rotterdammers Th. Nolen en Dr. W. van Everdingen en C. van Son (de latere administrateur van het A.N.V.) uit Dordrecht.
Reeds in 1905 begonnen ook zendingen van boeken naar andere delen van de wereld, o.a. naar zeemanshuizen en naar gebieden waar stamverwanten zich gevestigd hadden.
Van 1913 tot 1929 was Dr. Van Everdingen de ziel van dit nationale culturele werk.
Na hem was het vooral de heer Oudschans Dentz, die o.a. in de tweede wereldoorlog zich bijzondere moeite heeft gegeven om geïnterneerde Nederlanders van goede lectuur te voorzien. Als waardering voor dat goede werk werd hem na 1945 door de exgeïnterneerden een oorkonde uitgereikt.
In 1932 werd de naam van Boekencommissie gewijzigd in Afdeling Boekverspreiding van het Algemeen Nederlands Verbond.
Na de heer Oudschans Dentz was de leiding van deze afdeling achtereenvolgens in handen van de heren P. Rampart (1946-1959), L.A. Burer (1959) C.W.J. Eelman van 1960 tot heden.
De afdeling Boekverspreiding zendt geregeld boeken naar Argentinië ten behoeve van een Nederlandse school in Tres Arroyos, naar de Nederlandse bibliotheken in Sydney, Melbourne, Melville, Scarborough, Cloverdale en Ultimo, alle in Australië, naar Brazilië, Canada (Ottawa, Winnepeg, Chatham, Scarboro), naar Nederlandse gemeenschappen in Nederlands Nieuw-Guinea, waaraan nu een eind is gekomen, naar Nieuw-Zeeland, Suriname, Zuid- en Zuid-West-Afrika.
Talrijke Nederlandse cursussen in Zuid-Vlaanderen (Kapelle, St Winnoksbergen, Hazebroeck, Douai) in West Duitsland (12 cursussen) ontvangen les- en leesmateriaal van de afdeling Boekverspreiding, die ook bij diverse manifestaties fraaie prijsboeken ter beschikking stelt.
Vrijwel elke twee maanden gaan tientallen pakketten met tijdschriften naar de plaatsen waar zich Nederlandse leeszalen bevinden.
Vele leden hebben in de loop der jaren ons verrast met belangrijke boekenzendingen. Andere steunden financieel.
Het Prins Bernhardfonds gaf jaren lang een belangrijke subsidie, zodat, met de jaarlijkse subsidie van O.K. en W., een indrukwekkend aantal boeken kon kon worden verzonden. Wij brengen allen, die ons steunden hier hartelijk dank, ook de scheepvaartmaatschappijen, die onze boekenzendingen veelal kosteloos verscheepten.
Bij het overdenken van het werk, dat in deze zestig jaren is verricht ten behoeve van hen die vaak van alle culturele waarden zijn verstoken, menen wij een beroep op onze leden te mogen blijven doen om ons gelezen, nog in goede staat verkerende, boeken toe te zenden en ons financieel te steunen, opdat wij dit belangrijke culturele werk kunnen voortzetten en zo mogelijk uitbreiden.