Willem Elsschot
Na Antwerpen en Rotterdam heeft ook Den Haag zijn tentoonstelling gehad, die met werk van en studies over Alfons de Ridder, foto's, handschriften en brieven de belangrijkheid van deze in 1960 overleden schrijver liet zien.
Het gekozen materiaal was met lofwaardige zorg gerangschikt door het personeel van de Openbare Bibliotheek (directeur de heer P.J. van Swigchem) en enige leden van de staf der Belgische Ambassade onder toezicht van de heren Dr. C. Clerckx en H.S.P. Aelvoet.
Dr. C. Clerckx, secretaris van de Belgische Ambassade, verrichtte de officiële opening, nadat Prof. Dr. José Aerts, hoogleraar aan de universiteit te Leuven, in een korte toespraak het werk van Elsschot had gekarakteriseerd.
Bij de opening van deze tentoonstelling waren bestuursleden van de Haagse afdeling, de algemene voorzitter en de penningmeester van het A.N.V. aanwezig.
's Avonds had in de stampvolle Rolzaal aan het Binnenhof een Elsschotherdenking plaats, georganiseerd door de Haagse afd. van het A.N.V., die o.a. werd bijgewoond door tal van familieleden van A. de Ridder, die ook aanwezig waren bij de opening der tentoonstelling.
Voor de pauze sprak Albert van der Hoogte (romanschrijver) over de betekenis van het werk van deze romanschrijver-dichter en las enige stukjes uit het werk en gedichten van Elsschot voor. Na de pauze hield Prof. Dr. J. Aerts (Albert Westerlinck) een waardige en waardevolle herdenkingsrede over de schrijver die hij persoonlijk gekend heeft.
De avond werd opgeluisterd met het zingen van een aantal Noord- en Zuidnederlandse liederen door het gemengd koor Die Haghe onder leiding van Jan de Peinder. Onder de talrijke aanwezigen waren ook leden van het dagelijks bestuur van het A.N.V.
F.K.