Kortrijkse sporenfeesten
De invloed van de veldslag te Groeningen bij Kortrijk in 1302 op de Europese en Nederlandse geschiedenis is in Nederland nauwelijks bekend. En toch betekende de overwinning van de Vlaamse gemeenten op de Franse koning de eerste bevestiging van wat later de doorbraak van de democratie zou worden. En wat de Guldensporenslag voor de Nederlandse taal en cultuur betekende bewijze een uitspraak van Jacob van Maerlant in zijn ‘spiegel historiael’ over de bedoelingen van de Franse koning:
‘Dat hij soude al Vlaenderland so doorryden ende doorbreken, dat men er geen dietsc meer soude spreken’.
De waarachtige betekenis van deze veldslag heeft ook pas in de vorige eeuw in het huidige Vlaanderen reliëf gekregen. De Franse tactiek had het wapen van schouder veranderd en bedreigde Vlaanderen met een cultureel kolonialisme.
De jaarlijkse 11-julifeesten te Kortrijk beogen, zoals dit jaar, wel meer dan een historische herdenking. In aanwezigheid van de Koning en de Koningin, werd de ‘Praalstoet van de Nederlandse Taal’ in luister en glorie ontvouwd. Op het marktplein werd het Guldensporenspel in de openlucht opgevoerd. Het Haags initiatief-comité schouwde eveneens de optocht en onderzoekt mogelijkheden om deze in het Noorden samen te stellen.