Nederlandse boekenweek
De in ons tweede nummer aangekondigde Boekenweek (31 maart-7 april) is weer voorbij. Dit 27e boekenfeest was het eerste, dat stond in het teken van de verbondenheid tussen Noord en Zuid.
Door de boekverkopers werd aan kopers die f 5, - of meer contant aan Nederlandse boeken besteedden een boekengeschenk aangeboden, geschreven door Anton Koolhaas met de titel ‘Een schot in de lucht’. Voor een klein bedrag werd verkrijgbaar gesteld ‘De Muze en de zeventien provinciën’, een bloemlezing van verzen over Noord- en Zuid-Nederland, bijeengebracht door Anton van Duinkerken. Bovendien kon men voor f 2,50 in het bezit komen van ‘Speels A B C der Nederlanden’, samengesteld door Gerrit Borgers, Karel Jonckheere, Chr. Leeflang en Aldert Witte. Vooral deze laatste uitgave was een groot succes. Het bevat prachtige foto's en reprodukties, samengebracht in alfabetische volgorde. Zo geeft A een oude reproduktie van Amsterdam en een fragment uit het gedicht over Amsterdam van H. Marsman. Bovendien geeft de A een foto van het hedendaagse Antwerpen en een citaat van Vondel over de Sinjorenstad. B = Bergen en Brugge, E = Erasmus en Elsschot, G = 's-Gravenhage en Gent, O = Ostade en Ostayen.
Verder waren er in tal van plaatsen manifestaties, boekenbals (is dit goed Nederlands?), toneelopvoeringen, lezingen, wedstrijden enz., die in het teken stonden van het boek in Noord en Zuid. Om enkele van deze manifestaties te noemen: In Amsterdam werd de Boekenweek geopend met een opvoering van ‘De Fluitketel’ van Herman Teirlinck. Deze avond werd bijgewoond door H.M. de Koningin en Z.K.H. de Prins. Ook was namens koning Boudewijn tegenwoordig de ambassadeur van België in Nederland Z.E.F.X. Baron van der Straten-Waillet Z.E.J. Kuypers, gevolmachtigd Minister voor de Culturele Betrekkingen met het Buitenland, deelde die avond in zijn openingstoespraak mede, dat binnenkort voorstellen zijn te verwachten over culturele samenwerking tussen Nederland en België.
In Rotterdam was er een Elsschottentoonstelling. In de gevel van het huis waar W. Elsschot van 1909-1911 aan zijn ‘Villa des Roses’ werkte, is een gedenkplaat onthuld. In Den Haag waren twee prachtige tentoonstellingen, een in een grote boekhandel en een in de Openbare Leeszaal, laatstgenoemde werd geopend door de Belgische ambassadeur Z.E.F.X. Baron van der Straten-Waillet.