A.N.V. Nieuws
Elfde uitreiking der Visser-Neerlandiaprijzen in de Rolzaal te 's-Gravenhage
⋆
In een dichtbezette Rolzaal verwelkomde de voorzitter van het A.N.V., de heer F. Koote, zaterdagmiddag 17 februari de prijswinnaars van het jaar 1961 met hun familieleden en vrienden, de ambassadeurs van België en van de Republiek van Zuid-Afrika, het bijna voltallige Dagelijks Bestuur van het A.N.V., de voorzitters der drie commissies tot vaststelling der prijzen, de juryleden der verschillende commissies, de leden van het Verbondsbestuur en der afdelingsbesturen, de afgevaardigden van verschillende verenigingen en instellingen en enige prijswinnaars van 1960, leden van het Verbond, vele genodigden, onder wie familieleden van mr. H.L.A. Visser, de Nederlandse en Vlaamse pers en de K.R.O. (een opname voor de T.V. kon niet doorgaan, daar de cameramensen elders nodig waren om de stormschade te fotograferen). Ten slotte leden van het gemengd koor ‘Die Haghe’, dat, onder leiding van de heer Jan de Peinder, voor de muzikale omlijsting van deze plechtigheid zou zorgen.
Alvorens tot de prijssuitreiking over te gaan, deelde de voorzitter mede, dat tot op heden 92 personen of instellingen een Visser-Neerlandiaprijs hadden gekregen en dat sinds 1955 daarvoor een bedrag van bijna 2 ton is uitgegeven. In het kort gaf de heer Koote een uiteenzetting over de doeleinden voor deze toe te kennen prijzen, zoals een en ander in het testament-Visser werd vastgelegd.
De inzending ter bekoming van een prijs voor een goed Nederlands toneelstuk en voor een strijkkwartet, sloot 31 december 1961. Er zijn 50 toneelstukken en 10 muzikale composities ingezonden. In de loop van 1962 hoopt het Verbond, daarbij voorgelicht door de commissies IV en V, nog enkele toneel- en muziekprijzen te kunnen toekennen en uitreiken.
Mevr. G. Wijsmuller-Meijer neemt de prijs in ontvangst.
Achter haar de ambassadeurs van België en de Republiek van Zuid-Afrika.
Foto Thuring
Aan de jongste drie onder de prijswinnaars, mejuffrouw Margaretha Glänzer uit Rotterdam en de gebroeders Joris en Dirk Renard (Brasschaet-België) hield de heer Koote voor, dat mr. Visser zich tijdens zijn leven zeer met de jeugd heeft beziggehouden en dat tucht, solidariteitsgevoel, volhardingsvermogen en wilskracht in de jonge mens moeten worden tot ontwikkeling gebracht.
Zij hebben getoond die eigenschappen te bezitten en ontvangen als waardering daarvoor een Visser-Neerlandiaprijs.
De heer Koote wenste Margriet Glänzer toe, dat zij later haar leerlingen zou opvoeden tot flinke mensen. Van Joris Renard verwachtte hij, dat deze een goed technicus zou worden en van zijn broer Dirk, nu jur. student in Gent, dat hij eens een menslievend rechtsgeleerde zou zijn.
Als moeder van de Pakketten Centrale ‘Een handje hulp’, in het leven geroepen voor oude, eenzame mensen, ontving mevrouw A. Ramakers-Huzemeier een Visser-Neerlandiaprijs en mevrouw L. Spelberg-Stokmans voor het prachtige werk, dat zij door haar ‘Vreugde Centrale’, een instelling van de V.P.R.O., ten behoeve van zieken, ongeacht hun gezindte, heeft verricht.
Tot mevrouw G. Wijsmuller-Meyer, die tienduizenden joodse kinderen sinds 1933 het leven heeft gered en zelfs honderden kinderen uit de handen van Eichmann wist te halen, zei de voorzitter: ‘Nadat het A.N.V. bijna 100 prijzen heeft uitgereikt, durf ik te zeggen, dat mr. Visser dit de meest verdiende beloning zou hebben gevonden, die er sinds 1955 door het A.N.V. is uitgereikt. (langdurig applaus).
Mej. H.A.G. Zoete, secretaresse van de Stichting voor Mytylonderwijs te Utrecht, ontving een prijs als waardering voor haar geweldige krachtsinspanning bij het stichten van een mytylschool in Utrecht. De heer Koote sprak de hoop uit, dat mejuffr. Zoete nog lange jaren ‘het geluk’ zou brengen aan de daar op schoolgaande gebrekkige kinderen.
Voor de heer Van der Hengel, die in Perzië woont, nam zijn moeder, een Visser-Neerlandiaprijs in ontvangst, daartoe aangewezen door haar zoon, die aan het Verbondsbestuur schreef, dat alles wat hij was en wat hij nu deed, hij aan zijn moeder te danken had. Zijn levenstaak is invaliden weer geschikt te maken voor de maatschappij door het vervaardigen van bijzondere prothesen. De prijs hem toegekend, zal de heer Van der Hengel bestemmen voor het vervoer van een Perzisch gebrekkig vondelingetje naar Nederland, in de hoop, dat hier misschien nog enige genezing te vinden is.
De heer en mevrouw De Leeuw uit Giethoorn, namen de prijs in ontvangst van wijlen hun zoon, die een dag vóórdat hij het bericht zou hebben ontvangen, dat hem een Visser-Neerlandiaprijs was toegekend, in het revalidatiecentrum ‘Overijssel’ te Enschede op 25-jarige leeftijd is overleden.
De woorden van waardering voor het mooie werk van hun karaktervolle zoon en woorden van troost, uitgesproken door de voorzitter van het Verbond, werden door alle aanwezigen staande aangehoord.
De heer A.P. de Bont (Deventer), die een Visser-Neerlandia-prijs kreeg als waardering voor zijn onderzoekingen over het dialect in de Kempen, waaraan hij gedurende 35 jaren vrijwel al zijn vrije tijd had gegeven, dankte bestuur en jury voor dit blijk van waardering voor zijn studies, die echter eigenlijk geen praktische resultaten boeken. Een zelfde begrip als het Verbond heeft voor zijn werk, te typeren met de uitdrukking ‘la science pour la science’, heeft de Ned. Organisatie voor Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek getoond, die n.l. het uitgeven van zijn woordenboek heeft mogelijk gemaakt.
Prof. Dr. S. van Creveld, de Nederlandse deskundige op het gebied van de hemo-