Parijse Institut Neerlandais viert eerste lustrum
Het Institut Néerlandais te Parijs heeft - aldus Het Vaderland - donderdag 11 januari 1962 zijn eerste lustrum gevierd. Talrijke vooraanstaande Fransen en Nederlanders woonden in de zalen van het Institut een gala-concert door de pianist Daniël Wayenberg bij, gevolgd door een receptie.
Tijdens de vijf jaren die verlopen zijn sedert op 11 januari 1957 het Institut Néerlandais officieel werd geopend in aanwezigheid van president Coty, Z.K.H. Prins Bernhard en mr. J.M.L.Th. Cals, minister van onderwijs, kunsten en wetenschappen, heeft er een onafgebroken reeks culturele manifestaties plaats gehad, hetgeen wordt geïllustreerd door de volgende cijfers: 18 tentoonstellingen, 100 concerten, 115 lezingen en 174 andere bijeenkomsten van verschillende aard (studiedagen, congressen, enz.).
Het aantal hoogleraren en studenten, dat kortere of langere tijd in het Institut Néerlandais heeft gelogeerd, bedraagt 1150.
De tentoonstellingen waren gewijd aan Mondriaan, Rembrandt, Breitner, Lucas van Leyden, Isaac Israëls, Jan Sluyters en voorts aan uiteenlopende onderwerpen zoals: het Franse boek in Nederland gedrukt, de graveerkunst in Frankrijk en Nederland, Belle van Zuylen, het tijdperk van Lodewijk Napoleon, de geschiedenis van de Nederlandse postzegel, Franse schilders in Nederland, de vrienden van Van Gogh, aardewerk van de experimentele afdeling van de Porceleyne Fles, enz. Diverse manifestaties vonden plaats onder de auspiciën of met medewerking van Franse genootschappen op cultureel en wetenschappelijk gebied, waardoor een nauwe samenwerking met talrijke Franse instellingen en personen is bereikt, die aldus actief bij het Institut Néerlandais zijn betrokken.
Op het gebied van de muziek is het van belang op te merken, dat in de loop van deze vijf jaren de werken van meer dan vijftig Nederlandse componisten zijn uitgevoerd, merendeels door Nederlandse musici, van wie er ongeveer tachtig in het Institut Néerlandais zijn opgetreden. In de meeste gevallen traden zij op als solisten, maar kamermuziek-ensembles zoals het Hollands Strijkkwartet, Alma musica, het Nederlands Piano Trio, de Sonata da Camera, het Gaudeamuskwartet, 't Danzi-kwartet hebben eveneens in het Institut muziekavonden verzorgd. Hun optreden heeft niet zelden tot gevolg gehad, dat de Franse radio uitvoeringen van de solisten of ensembles ten gehore heeft gebracht.
Na vijf jaar is het Institut Néerlandais, dank zij de activiteit van de directeur, onze culturele attaché in Parijs, de heer Sadi de Gorter, zowel in Parijs als in geheel Frankrijk, bekend geworden als een centrum van Nederlandse cultuur en van Frans-Nederlandse samenwerking op cultureel gebied, waarbij de talrijke artikelen naar aanleiding van de manifestaties in de Franse pers verschenen, aantonen hoe groot de belangstelling van Franse zijde voor het werk van het Institut is.