de waalse beweging
door
Drs. Herman Todts
De socialist André Renard, de Belgische vakbondsleider, gaf einde 1960 begin 1961 aan de sociale agitatie in Wallonië een specifiek Wallingantisch tintje. De sociale agitatie vond haar oorsprong in de strijd tegen de zgn. ‘eenheidswet’ van Premier G. Eyskens. De eenheidswet betoogde, naast de economische expansie, een drastische besnoeiing van de openbare uitgaven; zij voerde ook nieuwe belastingen in. Zowel Vlaamse als Waalse socialisten beweerden, dat de nieuwe belastingen vooral de arbeidersstand troffen. De agitatie hierover mondde uit in een overwegend Waals oproer.
De wetgevende verkiezingen van 26 maart 1961, die op het oproer volgden, stonden in Wallonië trouwens in het teken van de Waalse kwestie. Tijdens de verkiezingscampagne kon men in Wallonië op verkiezingsvouwbladen lezen: ‘Votez Wallon, votez socialiste’; ‘Pour défendre la Wallonie, votez Liberal’. De Christelijke Volkspartij (in Wallonië: Parti Social Chrétien) was niet zo uitdrukkelijk Waals, maar kon moeilijk achterblijven. Zij verdedigde evenwel (gezien haar minderheidspositie) een geleidelijke decentralisatie; ook een geografische senaat (dit betekent: in de Senaat evenveel Walen als Vlamingen). Zij zag hierin een bescherming t.a.v. de demografische aangroei der Vlaamse bevolking. Deze strekking kwam op het congres van de ‘Mouvement Ouvrier Chrètien’ (te Namen 15.9.61) veel nadrukkelijker op de voorgrond. Blijkbaar onder invloed van het socialistisch Renardisme. Trouwens er gingen stemmen op Renard a priori niet te veroordelen.
Het bestaan van een Waalse Beweging, die tot de verbeelding van de Waalse bevolking spreekt, kan dus niet meer geloochend worden. Doch zij steunt thans overwegend op niet-burgerlijke elementen en haar actie is blijkbaar afgestemd op de daad.
De Waalse Beweging ontstond natuurlijk niet tijdens de sociale agitatie, nog minder met de oprichting in het voorjaar van de door André Renard voorgezeten ‘Mouvement Wallon Populaire’.
De Waalse Beweging ontstond op het einde van de 19e eeuw toen het parlement sommige taaleisen van de Vlaamse Beweging inwilligde. Dan komen de Walen in beweging. De actie van de Vlaamsgezinden beschouwen zij als een breuk van het contract, tijdens de Belgische omwenteling tot stand gekomen. De eerste taalwetten beschouwen zij als een eresaluut aan de Hollandse verdrukker, die zij in 1830 hadden weggejaagd. De Waalse organisaties ‘La Fédération Wallonne’ en ‘La Ligue Wallonne’, op het einde van de 19e eeuw opgericht, veroordelen de actie der Vlaamsgezinden als een schennende daad. De Vlaamsgezinden werden de ‘verraders’ van een gemeenschappelijke idee, die naar de overwinning van 1830 had geleid. Aanvankelijk was de Waalse Beweging dus niet een specifiek Waalse maar Belgisch-nationale beweging. Doch met de ontwikkeling van de democratie worden de Vlaamse eisen steeds krachtiger geformuleerd en vinden zij ook meer gehoor. Dan begint de elastische terugtocht. Het bewaren van de Franse integriteit van Wallonië wordt de hoofdbekommernis van de Wallinganten.
Het Waals Congres van midden 1890 stond nog in het teken van ‘le maintien des positions françaises en Flandre’. Doch in 1912 zien de Wallinganten, onder leiding van de socialist Jules Destrée, in, dat Vlaanderen verloren terrein is. Een ‘Assemblée Wallonne’ komt tot stand. Het bestaan van twee volken wordt er verdedigd, een thema trouwens dat hetzelfde jaar nog door Jules Destrée in een geruchtmakende brief aan Koning Albert zou herhaald worden: ‘Sire, laissez moi vous dire la verité.... il n'y a pas de Belges’.
Na de eerste wereldoorlog werd het specifieke Waalse standpunt verlaten. De bestraffing van het Vlaams activisme was voor sommige Walen een gelegenheid om voor eens en altijd de Germaanse invloed in België te breken. Het betrekkelijk succes van de flamingantische ‘Frontpartij’ in 1919 was voor deze richting een eerste ontgoocheling. De Bormsverkiezing, de vernederlandsing van de Gentse universiteit en de taalwetten van 1932 gaven weer vleugelslag aan de Walen, die de Vlaamse doorbraak als een feit - zij het dan ook met tegenzin - wilden aanvaarden. Het is in deze omstandigheden, dat op 16 maart 1929 een socialistisch initiatief onder leiding van de Wallingant Jules Destrée en de flamingant Camille Huysmans tot stand komt: het ‘Compromis des Belges’ voorziet inderdaad in een decentralisatie en een splitsing van sommige openbare besturen ter oplossing van de Waals-Vlaamse verhoudingen.