N.V. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage-Rotterdam.
Uit de bekende ‘Gele Serie’ ontvingen wij de detectives:
‘New-York na middernacht’ en ‘De gesloten ring’, beide door Frank Arnau; ‘Kinderroof’, door March Marlowe; ‘Moord per auto’, door Paul Gérard en ‘Dood in de metro’, door Michel Lebrun.
Detective-liefhebbers, zij die houden van spanningen, van knap politiewerk bij het ophelderen van misdaden, kunnen hier hun hart ophalen. ‘New York na middernacht’ brengt de lezer in contact met handelaars in verdovende middelen, chanteurs, moorden van narcoticahandelaars op chanteurs enz. Aan spanningen geen gebrek!
‘Kinderroof’ zou men evengoed tot titel kunnen geven ‘Verkiezingszwendel’. Want de kinderroof wordt door een kandidaatsenator in Amerika, in samenwerking met enige lieden uit de onderwereld, geënsceneerd. De kandidaat-senator, die in geen enkele betrekking staat tot het ‘gekidnapte’ kind, heeft de kinderrovers bewerkt om van hem - hij is zeer gefortuneerd - het losgeld te eisen, dat hij ook vlot geeft en waarom ook niet; die som zou hij immers weer terugontvangen. Zijn bedoeling is alleen dat zijn naam door zijn edelmoedige houding een goede klank krijgt en vele kiezers zal overhalen hun stem op hem uit te brengen. Alles lekt natuurlijk uit en de kandidaat-senator weet men in een zenuwinrichting weg te werken. Een zwak verhaal.
‘Dood in de metro’ is ook een weinig verheffend verhaal over 'n drank- en ijverzuchtig man in Parijs, die iemand, door hem aangezien voor zijn directeur, neerslaat, in de buurt van de flat van zijn vroegere werkgever, die hem nl. ontslagen heeft. De directeur wordt dan verdacht van deze moordaanslag en door de politie behoorlijk aan de tand gevoeld. Wetende, dat hij schuldig is aan andere misdaden, pleegt hij zelfmoord in zijn flat, waar zijn vroegere employé is binnengedrongen en daar getuige is van de zelfmoord. Hij wordt prompt door de politie ingerekend, maar zijn vrouw, die hem nooit ontrouw is geweest, weet de politie met een paar goede troeven van de onschuld van haar man te overtuigen.
Na zijn vrijlating vertrekken beiden naar Zuid-Amerika, waar deze bijna volkomen ontspoorde man weer helemaal terecht komt.
In ‘De gesloten ring’ ensceneert een journalist in Berlijn een misdaad, waarbij hij betrokken zou kunnen zijn. Hij wordt van moord verdacht en maakt dan wekenlang alle ellende mee waartegen hij altijd is opgekomen: het bevooroordeeld werken van politie en justitie. Hij ontkomt nauwelijks aan de strop. Na de ontknoping van deze zaak, die ook aantoonde hoe gevaarlijk het is nog steeds de doodstraf te handhaven, beleeft hij het mooiste moment van zijn leven, als de toenmalig grootste partij in de Rijksdag, naar aanleiding van dit proces, zich voor afschaffing van de doodstraf verklaart.
Een zeer boeiend verhaal.
‘Moord per auto’ beschrijft in hoofdzaak de pogingen van de Franse politie de dader te vinden van een schandelijke aanrijding, waarbij een moeder met haar beide dochters om het leven komen. Aan het slot van dit weinig aantrekkelijke verhaal wordt een vervolging per auto ingezet, die eindigt, als de vluchtende schuldige in een opengebroken gedeelte van de weg over de kop slaat en de dood vindt.
De prijs per deeltje bedraagt f 2,95.
Mag ik een eend stropen? Novellen van Theo J. van der Wal. Prijs f 4,95.
Verscheidene van de in deze bundel opgenomen novellen: Mag ik een eend stropen; Het mankement (geschreven in opdracht van de Ned. regering); De lifter; De Steengroeve; Gebalde vuist; Het Land over de bergen; De Karwats; Het verhoor; Snippers; Via Dolorosa; De stofzuiger; Het kamp en When the saints go marching in, zijn reeds eerder verschenen in letterkundige tijdschriften.
Een goede gedachte van de uitgevers deze te bundelen. Velen kunnen nu van deze korte verhalen, echte Van der Walse meessterstukjes, genieten.