Uitreiking koninklijke onderscheiding op het kantoor van het Algemeen Nederlands Verbond
Voorzitter van de afd. Kaapstad gehuldigd.
Woensdag, 21 september heeft Dr. L.G.M. Jaquet, directeur Afrika en Midden-Oosten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, op het kantoor van het Algemeen Nederlands Verbond te 's-Gravenhage aan de heer S.J. van Ewijck van de Bilt, voorzitter van de afdeling Kaapstad en als zodanig op 30 april j.l. door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau, de versierselen, behorende bij die orde, uitgereikt.
Daar de heer Van Ewijck in april reeds op weg was naar Europa, waar hij voortdurend reizende vertoefde, kon deze plechtigheid eerst in september plaats vinden. Dr. Jaquet wilde, dat men hem zag als de plaatsvervanger van de Nederlandse ambassadeur in de Unie van Zuid-Afrika, die maar al te gaarne de heer Van Ewijck het ridderkruis op de borst zou hebben gespeld.
Na de betekenis van de arbeid van de heer Van Ewijck, verricht in het belang van de Nederlandse gemeenschap en in het bijzonder van het Algemeen Nederlands Verbond, te hebben geschetst, reikte Dr. Jaquet aan de heer Van Ewijck de versierselen, behorende bij deze orde, uit en spelde hem het kleine ordeteken op. (zie onderstaande foto A.N.P.).
Daarna gaf de voorzitter van het Verbond, de heer F. Koote, een overzicht van de bijzondere plaats, die de heer Van Ewijck gedurende dertig jaren in het Verbondsleven in Kaapstad (hij was eens de 13de secretaris sedert 1908, het jaar van oprichting van de afdeling, en is thans de 12de voorzitter) heeft ingenomen. Als waardering daarvoor schonk de heer Koote hem namens het Verbondsbestuur het ‘miniatuur’ van de orde in étui.
De heer Van Ewijck, die hartelijk dankte voor de huldiging en het zeer waardeerde, dat deze plechtigheid plaats vond ten kantore van het Verbond, wenste in de waardering voor zijn werk mede het gehele afdelingsbestuur van Kaapstad te betrekken.
Voor hem en voor zijn vrouw zou deze dag altijd in hun herinnering blijven.
Behalve de reeds genoemde personen waren mede aanwezig het voltallig Dagelijks Bestuur, enige leden van het Verbondsbestuur, leden van de staf van de ambassade van Zuid-Afrika, de administrateur van het Verbond en enige genodigden.
De Vereniging Zuid-Afrika, ‘Stichting Moederland’ en de Nederlands-Zuidafrikaanse Vereniging, beide in Amsterdam, zonden telegrammen van gelukwens.