De boekverspreiding
In het mei-nummer van Neerlandia verscheen het laatste verslag over de boekverspreiding.
Sedertdien hebben weer enige zendinden boekwerken naar verschillende adressen in het buitenland het Verbondskantoor verlaten.
In de eerste plaats kwam daarvoor Frans-Vlaanderen in aanmerking. Daar worden nl. Nederlandse cursussen gegeven, o.a. te St. Winoksbergen, waar de heer Paul Daled, daartoe in staat gesteld door geldelijke steun van het Algemeen Nederlands Verbond, les geeft in Nederlands; voorts te Capelle, waar iedere dag aan 23 leerlingen een half uur Nederlands wordt onderwezen door de geboren Frans-Vlaming Robert Victoor, die verwacht, dat het aantal leerlingen wel tot 50 zal oplopen. In de derde plaats is er nog een Nederlandse cursus in het Klein Seminarium van Hazebrouck, die al van oudere datum is en waar een 20-tal leerlingen de lessen in het Nederlands volgt.
Aan de leiders van deze cursussen heeft het Verbond dit jaar enige mooie plaatwerken toegezonden, die aan de beste leerlingen als blijk van waardering zullen worden uitgereikt.
Het volgende jaar zullen op ruimere schaal dergelijke ‘prijsboeken ter beschikking worden gesteld, teneinde meer leerlingen te kunnen onderscheiden.
Voor Ottawa in Canada kwam eind 1959 de kanselier van de Nederlandse ambassade, de heer G. van Vliet, tijdens zijn verblijf in Nederland, op het Verbondskantoor de belangen bepleiten van een op te richten bibliotheek, die zou worden ondergebracht in een vergaderzaal van de Reformed Church aldaar, maar die voor buiten de kerk staanden evengoed zal openstaan.
Het Verbond heeft toen een flinke hoeveelheid boeken daarheen gezonden en in het afgelopen kwartaal is de boekerij in Ottawa weer uitgebreid met een nieuwe zending boeken, waaraan uiteraard grote behoefte bestaat.
De Nederlandse Consul te Winnipeg-Manitoba (Canada), de heer Van der Meulen, heeft onlangs alle leden van de Canadian-Netherlands Immigration Council of Manitoba gewezen op de in de Public Library te Winnipeg aanwezige, van het Algemeen Nederlands Verbond afkomstige boeken, die beschikbaar zijn gesteld voor de in Winnipeg wonende Nederlanders. De consul, die ons mededeelde, dat er 350 boeken voor volwassenen en 75 boeken voor jongeren in voorraad waren, wees er op, dat op toekomstige zendingen ten zeerste prijs werd gesteld. Hierop is het Verbond natuurlijk ingegaan door een zending boeken gereed te maken. Met deze nieuwe aanvulling van de boekerij was men zeer ingenomen.
Ook de Public Library Chatham (Canada) kreeg, zoals ieder jaar gebruikelijk is, een flinke aanvulling nieuwe boeken.
De Nederlandse vereniging te Sao Paulo (Brazilië), de Sociedade Holandesa, die zeer veel landgenoten als leden telt en dus ook voor een jaarlijkse versterking van de boekerij, waarvoor veel belangstelling bestaat, in aanmerking komt, werd bedacht met een zending boekwerken, die met grote erkentelijkheid in ontvangst werd genomen.
Enige boekerijen in West-Duitsland, waar meer dan 100.000 landgenoten werkzaam zijn, ontvingen voor hun bibliotheken, die, zoals we al eerder mededeelden, in de oorlogsjaren geheel verloren gingen, ook nieuwe aanvullingen. Het waren de boekerijen van de Nederlandse verenigingen te Essen, Dortmund en Ueber Wesel.
Tenslotte verzond de afdeling Boekverspreiding elke maand grote pakken tijdschriften aan tientallen adressen in het buitenland.