Nederlandse immigranten in Australië
(Van onze medewerker Jan D. Rempt, journalist te Sydney)
Ieder streeft naar grondbezit
Nederlanders, die er in eigen land nooit aan gedacht zouden hebben grond te kopen, komen, wanneer zij eenmaal in Australië wonen, tot de ontdekking, dat grond in Australië de grootste rol speelt in de strijd om het bestaan. In de eerste jaren van hun verblijf is al hun streven gericht op het verkrijgen van grond voor het bouwen of laten bouwen van een huis. Zodra de koop gesloten is, begint de strijd om het bezit in zo kort mogelijke tijd te betalen, want vrijwel iedereen koopt grond ‘op deposito’ en de rest met wekelijkse afbetalingen. Het is de enige manier om zo vlug mogelijk verlost te worden van een gedwongen verblijf in een immigrantenkamp of hostel.
De grond is, hoewel er overvloed van aanbod is, niet goedkoop. Onze immigranten zijn al blij als ze een stuk land kunnen kopen voor minder dan achtduizend gulden, althans in Sydney en omgeving. Hoe verder men de provincie intrekt, hoe goedkoper de grond wordt, maar men kan moeilijk ergens gaan wonen waar niet voldoende werkgelegenheid is, zodat vrijwel de meeste immigranten in en nabij de grote steden gaan wonen.
De grond in de binnenstad van Sydney is al onbetaalbaar geworden (tienduizenden per perceel, of 450 gulden per vierkante voet), zodat de buitenwijken zich hoe langer hoe meer uitbreiden en Sydney al een uitgestrektheid heeft van tachtig kilometer van noord naar zuid en van veertig en meer kilometer van oost naar west. Tussen twee haakjes: die uitgestrektheid is een van de oorzaken dat de nieuwkomers uit Nederland zich onwennig voelen. Ook al maken ze spoedig vrienden en kennissen in hun nieuwe vaderland, het is vrijwel niet mogelijk elkaar anders dan op het werk of toevallig in de stad te ontmoeten. De afstanden zijn te groot en het reizen kost voor de nieuwkomers - die uiteraard niet direct over een auto beschikken - teveel om zich niet tweemaal te bedenken alvorens Jan of Piet op te zoeken, die in een andere wijk woont. Zijn eerste streven is gericht op: het kopen van een stuk grond voor z'n toekomstige huis.
Grond en een huis spelen de voornaamste rol in het leven
Dit is het houten huis van Leonard Klingen (35), die in 1956 met z'n vrouw en twee kinderen uit Den Haag naar Australië emigreerde. Hij werkt bij een Amerikaanse maatschappij voor de vervaardiging van auto-onderdelen op de afdeling productie-plannen. Het gezin telt thans drie kinderen en woont in Oyster Bay, een verre buitenwijk van Sydney, in een idyllische omgeving met bos en rivier vlakbij. Het huis is gebouwd door een Nederlandse aannemer met een lening van de Nederlandse Building Society. De grond was zo rotsachtig, dat Leonard hele stukken met dynamiet heeft moeten opblazen en weghakken om toegang te verkrijgen tot de plaats, waar het huis gebouwd moest worden.
van de nieuweling. Bij m'n bezoeken aan tientallen landgenoten is me wel gebleken, dat het vijf tot zeven en meer jaren duurt vóór het huis, dat men zich gedroomd heeft, klaar is.
De grond kost ongeveer een derde van de prijs van het huis zelf en het is dus wijs beleid om eerst land te kopen, zo mogelijk met een tijdelijke woongelegenheid in de vorm van een garage, die meestal gebouwd moet worden, maar die men ook zelf kan bouwen, of kant en klaar kopen.