Rotterdam, een onstuimig levende stad
De levendige Nederlandse stad - Rotterdam - houdt éénmaal in de vijf jaren een grote tentoonstelling. Het volgend jaar zal het de internationale tuinbouwtentoonstelling ‘Floriade’ worden. Aan de voorbereiding daarvan wordt reeds hard gewerkt.
Naast het park bij de ingang van de verkeerstunnel onder de Maas is de 102 meter hoge betonnen toren, de Euromast, reeds verrezen. Vanuit het restaurant met uitkijkplateau. dat als een ‘kraaienest’ in de top zit, zullen straks honderden bezoekers de opening van de tentoonstelling kunnen aanschouwen.
Deze mast moeten wij zien als een symbool van kracht van de sterke, van leven bruisende stad, aldus de N.R.C., die een artikel wijdde aan Rotterdam, de dynamische stad met grootse toekomstplannen.
Er is alle reden in ons Verbondsblad belangstelling te wekken voor deze stad, waar de op een na grootste afdeling van het Verbond zetelt en waar de wieg heeft gestaan van onze afdeling Boekverspreiding, toen nog Boekencommissie geheten, een organisatie, welker zegenrijke arbeid gedurende vele jaren niet genoeg geprezen kan worden.
Wie zich nog het troosteloze stadsbeeld na de meidagen van 1940 herinnert en nu, na minder dan 20, jaren, door de moderne Rotterdamse straten, langs pleinen en plantsoenen en langs de havens wandelt, is vol verbazing over de moed, de energie, de dadendrang van Rotterdam; het Nederlandse hart klopt vol trots, omdat alles wat we aanschouwen het werk is van Rotterdammers, dus van nationale kracht tot daden.
De vrijwel totaal verwoeste haven was eind 1949 al weer hersteld, aanmerkelijk uitgebreid en vernieuwd, zodat Rotterdam nu beschikt over bijna 20 km kade voor zeeschepen en ongeveer 13,5 km kade voor binnenschepen.
Het aantal binnengekomen schepen bedraagt sedert 1955, elk jaar meer dan 20.000 en de goederenomzet beloopt 74 miljoen ton.
Met deze cijfers is Rotterdam gepromoveerd tot de tweede havenstad der wereld.
Maar Rotterdam blijft niet stilstaan en streeft verder.
Eind 1952 is men begonnen met de verwezenlijking van het Botlekplan, waardoor 1350 ha grond, gelegen tegenover Vlaardingen, industrie- en havengebied zullen worden. In 1960 komt daar gereed de grote raffinaderij van Esso, alsmede een ertsoverslagbedrijf.
Op de ‘kop van Rozenburg’, tegenover Hoek van Holland, komen nog veel grotere industrieterreinen, havens en kanalen en vermoedelijk zal in de toekomst worden overgegaan tot de bouw van een tot ver in zee reikend havenbekken.
Al deze grootse plannen en de toeneming van het verkeer naar en door Rotterdam, maken de bouw van nieuwe bruggen en/of tunnels noodzakelijk.
Zo kan door de bouw van de Brienenoordbrug, die in 1962 gereed komt, het internationaal wegverkeer buiten de stad om Waalhaven, Botlekgebied en straks ‘Europoort’ bereiken.
Aan de plannen voor een metro onder de Maas door, die een snelle verbinding tussen het Centraalstation en de linker Maasoever verzekert, wordt naarstig gewerkt.
In de derde plaats dient de Willemsbrug te worden vervangen, hetzij door een nieuwe, veel grotere brug, hetzij door een tunnel.
En nu het stadscentrum!
De Coolsingel, de Lijnbaan, die in New York de ‘Europe Fifth Avenue’ wordt genoemd, het fraaie Hofplein met monumentale fontein, het nieuwe Centraalstation met 11 perrons en een zeer moderne stationshal, de St.-Laurenskerk, die al aardig vordert en straks in het moderne Rotterdam, een kostbaar antiek kleinood zal schijnen, de ruime, frisse buiten wij ken en zo veel meer, getuigt van een kracht, een vooruitziende blik, een durf en een door niets te stuiten ondernemingsgeest.
Foto ‘Multicolore’
Euromast in Rotterdam.
Wij geven in dit artikel, dat gedeeltelijk ontleend is aan de N.R.C., die ons haar artikel toezond, plaats aan een foto van de Euromast, die hoog torent boven Rotterdam, straks de poort van Europa!