Snelle achteruitgang
Wat het culturele leven aangaat, moeten wij vaststellen, dat het Nederlands vooral sinds de eerste openlijke acties erteen in de tijd van Lodewijk (Pietje!) XIV en zeker sinds de Franse Revolutie steeds sneller achteruitging, tot het zelfs in de tweede helft der XIXe eeuwgeheel verdween. Onder invloed van de herleving van het nationaliteitsgevoel op het éinde der XIXe eeuw echter kwam er ook in Zuid-Vlaanderen eenplotselinge opleving en belangstelling voor het eigene. In het geheel genomen kunnen wij feitelijk drie perioden onderscheiden in de Nederlandse Taalbeoefening in Zuid-Vlaanderen, en wel:
± 9e-18e eeuw: met als toppunten het Hildebrands- en Lodewijks lied en de Duinkerker Michiel de Swaen (XVIIe eeuw)
Foto Veltmans
Richtingswijzers spreken boekdelen
18e-19e eeuw:periode van uitsterven 20ste eeuw: oudere generatie R. Despicht, R. van de Meule
jongere generatie M. Janssen, A. Rijckelinck, A. Andouche en J. de Clercq.
Evenals in Belgisch-Vlaanderen, Brabant enz. kunnen we hierbij niet voorbijgaan aan het feit, dat er in Zuid-Vlaanderen ook schrijvers zijn geweest, die - ofschoon bewust Vlaams - zich niet meer konden of durfden uitdrukken in de taal hunner vaad'ren. We noemen bier: E. Looten, L. de Baecker, A. Glorieux, H. Carnoy, J. Roosbroek en uiteindelijk de bekende Maxence van der Meersch.
Na een korte tijd vond de jongere Nederlands schrijvende generatie vooral kracht en steun doer de oprichting van het ‘Vlaams Verbond van Frankrij’ (1923), dat de bladen ‘De Vlaemsche Stemme in Frankrijk’ ('24), en ‘De Torrewachter’ ('29) uitgaf. Ook in de door het V.V.F. in het Frans verschijnende bladen ‘Le beffroi de Flandre’ ('19-'28) en ‘Le Lion de Flandre’ C29) verschenen talrijke in het Nederlands geschreven bijdragen. Het V.V.F. werd intussen door de Franse Staatsnationalisten in zijn working beknot, doch zijn blad, ‘Notre Flandre - Vlaamsche Heerd’ (abonn. 80 Bel g. fr. per jaar) verschijnt verder en heeft op het ogenblik meer abonnees dan ooit te voren.
Foto Veltmans
Wormhout (Zd. Vlaanderen)
Onze plicht als Groot-Nederlanders en Europeanen roept ons echter, onze stamgenoten in Zuid-Vlaanderen in hun strijd, die ook de onze is, bij te staan.