Bijzondere universiteit in Maastricht?
Op een groepsbijeenkomst van het Algemeen Nederlands Verbond te Maastricht, sprak de journalist drs. H.J.G. Waltmans, ondervoorzitter van de afdeling Limburg van het A.N.V., over het onlangs uitgegeven rapport ‘Hoger onderwijs in Limburg’.
Spreker wees op een wijziging van inzicht in de 19de en 20ste eeuw in leidende kringen, ten aanzien van het aantal rijksuniversiteiten in ons land. Eertijds achtte men een aantal van 3 universiteiten voldoende, maar thans is een ieder het er wel over eens, dat, gelet op de grote toeneming van studenten (in 1970 verwacht het C.B.S. minstens 56.000 studenten tegen 29.000 in 1956), uitbreiding van het aantal instellingen van hoger onderwijs dringerid nodig is.
Drs. Waltmans wil niet alleen de toeloop naar het hoger onderwijs door bijzondere maatregelen bevorderen, maar ook pleiten voor uitbreiding van het aantal studiebeurzen en studievoorschotten, opdat begaafde jongemensen niet om financiële redenen van het universitair onderwijs worden buitengesloten. De ervaring heeft voorts reeds geleerd, dat, hoe dichter de universiteit bij de mens komt, hoe meer de lust om deze te bezoeken toeneemt. De bestaande universiteiten liggen nog te ver van Maastricht en omgeving verwijderd en bovendien zijn de huidige inrichtingen van hoger onderwijs veel te overbelast om nog honderden studenten behoorlijk te kunnen verwerken.
Drs. Waltmans voelt het meest voor een bijzondere universiteit, zij het voorlopig met een beperkt aantal studierichtingen. Rijk, provincie, Belgisch Limburg, het Bisdom Roermond en de Sint Radboudstichting zouden op de grondslag van gelijkwaardigheid in het beheer moeten deelnemen.
Spreker betreurde het, dat de mogelijkheid van aansluiting van de studieopzet bij de in Nederlands- en Belgisch Limburg aanwezige mijnindustrie niet naar voren is gebracht in het evengenoemde Rapport.
Het wetenschappelijk klimaatvan Maastricht slaat hij hoog aan; de voortreffelijke gemeentelijke stadsbibliotheek bv. acht spreker een goede grondslag voor een toekomstige universiteitsboekerij.