Zuidafrikaans taalfeest
Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van ‘Die Akademie vir Wetenskap en Kuns’ is op 6 april (Van Riebeeckdag ) in de Rolzaal te 's-Gravenhage onder bescherming van Z.E. de ambassadeur van de Unie van Zuid-Afrika, dr. F.E. Geldenhuys en de voorzitter van de Commissie van advies en coOrdinatie van de culturele betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika, mr. dr. J. Donner, een Zuidafrikaans Taalfeest gehouden. Het was georganiseerd door het Algemeen Nederlands Verbond in samenwerking met de Nederlands-Zuidafrikaanse vereniging en het Haags Letterkundig
Genootschap.
De voorzitter van de afdeling den Haag van het Algemeen Nederlands Verbond, de heer F. Koote, die een welkomstwoord sprak tot het grote aantal person en, dat de Rolzaal vulde, begroette in het bijzonder de hoge gasten en hun dames, alsmede de Zuidafrikaanse zangeres Hanlie van Niekerk en haar begeleider, de Haagse pianist Chris Veelo.
Daarna maakte de heer Koote duidelijk waarom het Verbond en het Haags Letterkundig Genootschap ‘Oefening kweekt Kennis’ (voorzitter Ben van Eijsselsteyn) samen met de Nederlands-Zuidafrikaanse Vereniging deze feestavond hadden georganiseerd.
Het Verbond heeft meer dan 60 jaren medegewerkt aan de versterking der banden tussen Zuid-Afrika en Nederland; al kort na de oprichting in 1893 in Nederland richtte het A.N.V. bureaux op om juiste oorlogsberichten te verstrekken en valse te ontzenuwen. Het gaf steun aan boekerijen, studenten (beurzen), steunde plannen tot het instellen van leerstoelen in Nederland en Zuid-Afrika, stelde prijzen ter beschikking voor scholen, stond vcoraan bij het oprichten van een standbeeld voor president Steyn te Deventer, voor het inrichten van Zuidafrikaanse tentoonstellingen, voor het organiseren van de Van Riebeeckherdenking in 1952, het vieren van de Krugerdag te Utrecht, de herdenking van Dingaansdag enz. enz.
Wie de doelstelling kent van de Nederlands-Zuidafrikaanse Vereniging begrijpt, dat deze Vereniging vanzelfsprekend elke manifestatie, waaruit belangstelling spreekt voor Zuid-Afrika, van harte steunt.
Maar ook het Haags Letterkundig Genootschap, dat reeds een en een kwart eeuw bestaat en bijna geboren werd onder de rook van het kruitschip vsn Van Speyck, heeft, behalve voor Vlaanderen, ook voortdurend warme belangstelling getoond voor Zuid-Afrika en dikwijls Zuidafrikaanse dichters en schrijvers uitgenodigd uit hun werken voor te lezen.
In onze Nederlandse woordenboeken heejt de heer Koote het niet verder kunnen brengen dan tot het vinden van drie woorden, die na taal met een f beginnen: taaljilosojie, taalfonds en taalfout, maar taalfeest was er niet bij. Daarvoor - aldus spr. - moet men nu terecht in Zuid-Afrika, dat zoveel van die pittige nieuwe woorden kent, welke het Nederlands mist.
De heer Koote stelde met dankbaarheid vast, dat de ambassadeur van de Unie van Zuid-Afrika niet alleen alle bijeenkomsten bijwoont, waarbij Zuid-Afrika betrokken is, maar ook grote belangstelling toont voor gebeurtenissen, waarbij onze cultuur is betrokken, zoals de herdenkingsavond van ‘Oefening Kweekt Kennis’ en de tentoonstelling ‘Twee meesters’ in het Gemeentemuseum.
Spreker besloot met het uitspreken van de wens, dat de avond echt een feest mocht worden.
Cliché ‘Het Vaderland’
Van links naar rechts mevrouw Donner, mevrouw Geldenhuys, de zangeres Hanlie van Niekerk, de ambassadeur van de Unie van Zuid-Afrika, dr. F.E. Geldenhuys, de voorzitter van de Tweede Kamer, mr. J.A. Jonkman, de voorzitter van het Algemeen Nederlands Verbond, afdeling Den Haag, de heer F. Koote en mr. dr. J. Donner.
Dr. Geldenhuys schetste in zijn toespraak de ontwikkeling van de taal in de Unie van de komst van Van Riebeeck af tot heden, van de ombuiging van het Nederlands naar het Afrikaans, van de ontwikkeling van spreektaal tot schrijftaal en tot officiële nationale taal, het wonder dat in betrekkelijk korte tijd in Zuid-