Mr. v.d. Driessche een verdienstelijk Frans-Vlaming 60 jaar
Onze correspondent te Rijsel zond ons een verslag over de huldiging van mr. dr. J.E. van den Driessche, ere-advocaat aan de Balie van Rijsel, ere-algemeen secretaris van de Kamer van Koophandel van Torkonje, op 21 juli 1898 te Torkonje geboren.
Deze verdienstelijke Frans-Vlaming werd o.a. gehuldigd als de voorzitter van de ‘Jeunesses Regionalistes’ en als bestuurslid van het ‘Vlaamsch Verbond van Frankrijk’, dat grote diensten heeft bewezen aan de Vlaamse Beweging, de Vlaamse Wetenschap en aan de Vlaamse economie.
De huldiging vond plaats door de Vereniging ‘De Vlaamse Vrienden in Frankrijk’, die hem een paar kostbare boekwerken aanbood.
Een schare van redenaars sprak heilwensen uit.
Onder hen waren de heer Valentin Bresle, uitgever te Rijsel, namens evengenoemde Vereniging, vervolgens de heer G.A. Geys te Rijsel, die de heer Driessche huldigde als historicus, die studies wijdde aan de geschiedenis van Vlaamse steden (Torkonje, Belle, Ieper) en aan grote Vlaamse gestalten, zoals Ogier Ghijselin van Boesbeke en in het algemeen aan het Vlaamse verleden: de veldslagen te Kassel, de belastingen in de Spaanse tijd enz.
Mej. dr. J. Vandamme prees de jubilaris als rechtskundige en ir. R. van Torhoudt huldigde hem wegens zijn verdienste als specialist op het gebied van de ontwikkeling van de buitenlandse handel.
De heer P. de Baecker (Duinkerke) wees op de kunde en bekwaamheid van de heer van den Driessche als economicus en als een kordaat verdediger van de belastingbelangen van zijn landgenoten.
De apotheker P. Favoraux roemde de verdiensten van deze overtuigde Vlaamsgezinde stichter-voorzitter van de ‘Nederandse Club’ te Torkonje, waar gezorgd werd voor taallessen, avondcursussen en toneelopvoeringen in het Nederlands.
De heer Cyril Robichez wenste hem geluk met zijn studies over de Nederlandse letterkunde, zijn vertalingen van Verschaeve en Timmermans, zijn onafgebroken toewijding in zijn pogingen het letterkundig erf van Frans-Vlaanderen ten volle recht te laten wedervaren.
De kunstschilder J.E.J. Steelandt, ook geboortig uit Torkonje, riep voor de geest de arbeid van zijn medeburger, bezieler van menig plaatselijk plan op cultureel gebied. Als voorzitter van de ‘Loisirs littéraires et Artistiques’ zette de heer Steelandt de medeoprichter en secretaris, die sedert 22 jaren de spil is geweest waar alles om draaide, in de bloemen.
De heer Frans Wildiers, directeur van het machtige "Vlaams Economisch Verbond wees op de ontelbare diensten, die mr. Driessche, in zijn hoedanigheid van algemeen secretaris van de Kamer van Koophandel van Torkonje (1932-1958), heeft bewezen aan zijn stamgenoten aan weerskanten van de grens.
Dr. Jef Goossenaerts prees het kritisch werk van de begaafde Vlaming, die Vondel, Poirters en Gezelle aan het Frans lezend publiek bekend trachtte te maken.
Dr. Juliana Gabriels had de bedrijvigheden van de conservator van de musea in Torkonje op het gebied van kunstgeschiedenis, kunstkritiek en muzeografie samengevat. Veel zijn de Zuid-Vlaamse kunstenaars verschuldigd aan deze fijne kenner van alle kunsten, specialist in de tapijtkunst, inrichter van allerlei tentoonstellingen in zijn stad en streek, zefs toondichter als het te pas komt.
De voorlezing van deze rede, de laatste, die de inmiddels zo onverwacht overleden dr. J. Gabriels had op schrift gesteld, wekte onder de toehoorders een diepe ontroering.
Zelfs van uit Zuid-Afrika bereikten de jubilaris bewijzen van vriendschap en waardering. Hij heeft o.a. de handelsbetrekkingen tussen de Zuid-Vlaamse tex-tielhoofdsteden in het Rij seise en de woluitvoerders in Zuid-Afrika behartigd, met het gevolg, dat nu Vlamingen uit Torkonje en omgeving zich hebben gevestigd in Randfontein, Uitenhage en Worcester en dat Frans-Vlaanderen het zijne er toe bijdraagt de wolnijverheid aan de Kaap te bevorderen.
De diep ontroerde jubilaris beloofde, in antwoord op al die woorden van hulde en waardering, zijn werk te zullen voortzetten ten dienste van het Vlaamse volk.
Reeds binnenkort zal zijn studie over de Nederlandse tapijtkunst en de Frans-Nederlandse dichtkunst tegemoet kunnen worden gezien.
Wij wensen mr. Van den Driessche toe, dat hij nog vele jaren zijn voortreffelijke arbeid zal kunnen voortzetten, ten bate van de Vlaamse gemeenschap.