Mevrouw M. Kist-Bok overleden
Tengevolge van een haar op 29 december 1958 overkomen verkeersongeval is op 24 januari in een ziekenhuis te Leiden overleden mevrouw de wed. M. Kist-Bok.
Van de oprichting af is mevrouw Kist lid geweest van het Algemeen Nederlands Verbond, dat in haar zijn oudste en een zeer getrouw lid heeft verloren.
Bij bijzondere gelegenheden kon men er op rekenen, dat mevrouw Kist, door haar tegenwoordigheid, van haar belangstelling in het Verbond zou doen blijken.
Zo herinneren we ons, dat zij aanwezig was bij de viering van de Van Riebeeckherdenking in Culemborg, van het zestigjarig bestaan in Den Haag en Dordrecht, op de Drenthedag in Den Haag en bij een tocht door de Haagse afdeling ondernomen naar Vlaanderen.
Op foto's in Neerlandia van feestelijkheden, tientallen jaren geleden gehouden, zal men altijd mevrouw Kist aantreffen.
Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het Verbond in 1938 hebben in Neerlandia onder het hoofd ‘Klanken van heinde en ver’ vele ‘Groot-Nederlandse mannen en vrouwen’ hun oordeel uitgesproken over het streven en de werkzaamheid van het A.N.V.
Onder hen was ook mevrouw M. Th.J. Kist-Bok. Zij schreef het volgende:
‘Graag wil ik belijden te menen, dat het Verbond in zijn 40-jarig leven veel en mooi werk verricht heeft; dat het m.i. op de weg ligt van elke rechtgeaarde Nederlander, zo mogelijk, lid te zijn van het Verbond, en het bij zijn streven te steunen. Tevens zou ik dan van deze gelegenheid gebruik willen maken het Verbond toe te wensen, dat het steeds krachtdadiger in de goede richting moge optreden en met volle overtuiging de steun van onze Zuidelijke broeders ter hand neme, openlijk belijdend, dat zij niet slechts Stamverwanten, maar ware Nederlanders zijn volgens hun aard, taal en geschiedenis, die over een zo belangrijk tijdperk samenvalt met de geschiedenis van Noord-Nederland. Mag ik daarvoor even verwijzen naar het onderschrift van de kalender Groot-Nederland: ‘Nederland houdt voor ons niet op aan de Rijksgrens; Nederland is overal, waar Nederlanders of Stamgenoten wonen.’
Ik geloof, dat een wat krachtiger optreden in de door mij bedoelde richting het A.N.V. vele leden - vooral onder de jongeren, die toch de toekomst moeten bouwen - zou bezorgen.’
Uit deze weinige regels leert men reeds kennen waarheen de sympathie van mevrouw Kist ging.
Wij mogen niet vergeten nog te vermelden welk een warm hart zij de afdeling Boekverspreiding toedroeg. Geregeld zond zij, of bracht zij nog zelf, pakketten tijdschriften en boeken.
Het Verbond gedenkt haar in grote erkentelijkheid voor haar steeds getoonde genegenheid jegens het A.N.V. en voor het vele, dat zij, in het bijzonder voor de Boekverspreiding, gedurende een lange reeks van jaren, heeft gedaan.
Het Verbondsbestuur betreurt het zeer, dat het eerst op 2 februari kennis kreeg van haar overlijden, zodat het de gelegenheid werd ontnomen bij de crematie op 28 januari van zijn deelneming te getuigen.
Gelukkig was het Haagse bestuurslid, ir. L.L.W. van Soest, wel aanwezig bij evengenoemde plechtigheid in Velsen
De heer van Soest, die een vriend is geweest van mr. Jan Kist, de enige zoon van de overledene, die in de oorlogsjaren in een gevangenis in Silezië is omgekomen, heeft daar van haar afscheid genomen als vertegenwoordiger van het College van Regenten van de ‘Jan Christiaan Kist Stichting’, waarvan mevrouw Kist erevoorzitster was, voorts in zijn functie van lid van het Bestuur van het Genootschap ‘De Nederlanden in Europa’, waarvan mevrouw Kist de oprichtingsvergaderingen in 1957 heeft bijgewoond en tenslotte als lid van het Algemeen Nederlands Verbond om haar, die 60 jaren lid was, als zodanig te huldigen.
Na het uitspreken van zijn rede legde de hr. van Soest een tuil bloemen neer, getooid met linten in de kleuren oranje, rood, wit en blauw, geel, zwart en groen. In deze kleuren vinden we de banieren terug van Nederland, België en Zuid-Afrika uit de tijd van President Krüger en Generaal de Wet, twee figuren, die de overledene in haar jeugd zo zeer heeft bewonderd.
Mevr. M. Kist-Bok, tijdens oprichtingsvergadering
‘De Nedelanden in Europa’ (1957)