[Nummer 6]
Op de drempel van 1959
Met de beste wil van de wereld kunnen we niet zeggen, dat het jaar 1958 ons heeft gevrijwaard voor spanningen, voor angsten, voor teleurstellingen en ergernis.
Indonesië liet zich niet onbetuigd bij het treffen van maatregelen met geen andere bedoeling dan Nederland op de knieën te krijgen, door volkomen ontwrichting van onze economische belangen aldaar.
Onze voorzitter, dr. J. Schouten, gaf in het vorige oudejaarsnummer een beschouwing over de dreigende ondergang van de Europese beschaving in Indonesië en het gevaar dat een goed volk aldaar zou vervallen tot barbarisme.
Is de toestand in Indonesië sindsdien in een voor die beschaving gunstige zin verbeterd? In geen enkel opzicht.
Indonesië bloedt dood in velerlei opzicht. De besten van onze stam verlieten dat land; eenmaal een land van belofte en van onbegrensde mogelijkheden.
Het stemt ons tot dankbaarheid, dat het Verbond, ondanks alle donkere wolken aan de politieke hemel, in mei van dit jaar zijn zestigjarig bestaan op zo luisterrijke wijze kon gedenken en dat zovelen van hun grote belangstelling voor die herdenking deden blijken.
Bij die gelegenheid bleek vooral, hoe onze landgenoten in den vreemde, als leden van plaatselijke Nederlandse verenigingen, van harte deelden in de vreugde over dit jubileum.
Het stemt tot verheugenis, als men uit die verre landen overzee telkens weer met sterke nadruk hoort pleiten voor het bewaren van de eerbied voor de Nederlandse afstamming, ook al gaat men meer en meer op in de bevolking van het land waarheen men vertrok.
Met voldoening mogen we terugzien naar de grote Vlamingendag op de Brusselse Wereldtentoonstelling, waar op enthousiaste wijze werd getuigd van de rijkdom van eigen taal en eigen cultuur, van een nieuwe periode van grootheid voor de Vlaamse generatie, welke nog een heerlijke taak wacht in dienst van land en volk.
Wij hebben voorts goede verwachting, dat het gehele schoolprobleem in België op gezonder basis is komen te staan, nu de vertegenwoordigers van de drie grote politieke partijen (de christen-democraten, socialisten en liberalen) het zgn. schoolpact hebben goedgekeurd, waardoor een beter evenwicht wordt geschapen tussen neutraal staatsonderwijs en het katholieke bijzondere onderwijs.
Hierbij moet in één adem genoemd worden de mededeling van premier Eyskens, die, toen hij de samenstelling van zijn nieuwe regering bekendmaakte, de hoop uitsprak, dat het nieuwe ministerie van culturele zaken een vernieuwing in de betrekkingen tussen Vlamingen en Walen zal kunnen inluiden, vooral op het gebied van de moeilijke vraagstukken, zoals de taalkwestie.
Uit een geheel ander deel van de wereld, nl. uit Aruba, kwam tot ons het verheugende bericht, dat in Oranjestad het nieuwe culturele centrum (gebouwd uit gelden bijeengebracht door het Algemeen Nederlands Verbond, de afdeling Aruba van het A.N.V., het bestuurscollege van Aruba, de Lago Oil Cy en de Sticusa in Nederland) geopend is.
Zo zijn er nabij en in de verte, te midden van de chaos in het politieke leven dezer wereld, prettige rustpunten, die ook weer moed geven om hoopvol verder te gaan. en naar beste weten en kunnen te trachten het streven van het Verbond op de juiste wijze na te jagen, door te behouden hetgeen wij bezitten, te versterken wat steun nodig heeft en verdient, uit te bouwen daar, waar onze stem nog niet of nog onvoldoende wordt gehoord.