Het onderwijs
Wil de Belgisch-Kongolese gemeenschap werkelijkheid worden dan moet deze door het onderwijs vooral worden opgebouwd en uitgebouwd. Te beginnen met de massa, dan van de élite, dus van laag tot hoog, van de kleuterschool tot de universiteit.
Hier komt men al dadelijk te staan tegenover de moeilijkheid dat de blanke bevolking in Kongo in haar allerbreedste geledingen op een hoog geschoold, zo niet intellectueel peil staat. De massa echter is de inheemse bevolking, die van onder af moet worden ‘geschoold’.
Het gehele volk moet kunnen rekenen op maximale ontplooiing, met behoud echter van de essentiële waarden van eigen psyche, eigen taal, eigen traditie en moraal.
Dus geen radikale europeanisering, maar wel een evolutief schoolsysteem.
Sedert het schooljaar 1956-'57 wordt het lager onderwijs voor Inlanders gegeven ... in het Frans.
Dit klopt niet met het internationaal aanvaard principe, dat lager onderwijs in de koloniën zal worden gegeven in de moedertaal.
Van het derde schooljaar af wordt de meest gebruikte gemeenschapstaaL, de linqua franca, drie uren per week op de lagere scholen onderwezen.
Bij het middelbaar onderwijs, dat in de toekomst interraciaal zal zijn, wordt tot nog toe het Belgische programma toegepast met Frans als voertaal en Nederlands als tweede taal.
Nu is het wel eigenaardig, dat de inlandse taal op de eerste klassen van de lagere school wordt geweerd, maar dat de onderwijsautoriteiten voor het middelbaar onderwijs het geven van onderwijs ook in een inlandse taal zo belangrijk achten voor de Kongolees, dat eventueel het Nederlands daarvoor de plaats zal moeten ruimen, want, zo oordeelt men: aan de ene kant moet de inlander een innig contakt kunnen blijven onderhouden met zijn eigen cultuur, aan de andere kant zou bij het ontbreken van lessen in een inlandse taal de Kongolese élite zich te zeer afscheiden van de massa der autochtone bevolking.
Na verwerping van drie door de minister voor Kongo voorgestelde formules over het gebruik der talen in Kongo werd vorig jaar een ander voorstel van gouverneur-generaal Petillon aangenomen.
Dit door de Regeringsraad overgenomen voorstel luidt:
1. | eerste taal Frans, of Nederlands; |
2. | tweede taal, de andere rijkstaal, Engels of inlands. |
Bij de besprekingen over deze voorstellen bleek o.a.
1) | dat overal de Kongolese raadsleden het Frans wensen als eerste taal in hun middelbare scholen; |
2) | dat zij aanvaarden, dat de Vlaamse kinderen gelegenheid zouden krijgen om het Nederlands als eerste schooltaal te genieten. |